Chatten met Tjerk Jan Zwerver over slimme gebouwen van de toekomst - Homij icon-arrow-right
HomeNieuws Chatten met Tjerk Jan Zwerver over slimme gebouwen van de toekomst

Chatten met Tjerk Jan Zwerver over slimme gebouwen van de toekomst

Chatten met …

Homij realiseert gezonde, comfortabele en toekomstbestendige gebouwen. Hiervoor zetten wij onder andere Internet of Things (IoT) toepassingen in, zodat een gebouw ‘slim’ wordt. Maar wat is een slim gebouw precies en hoe werkt het? Ik wilde er meer over weten, dus nam ik contact op met Tjerk Jan Zwerver, Projectmanager bij Homij Grote Projecten. 

wanderrademaker585x70.1.jpg
Wander Rademaker > Marketing & Communicatie HOMIJ
Tjerk-Jan-Zwerver585x70
Tjerk Jan Zwerver > Projectmanager HOMIJ Grote Projecten

 

Persoon 1 Ha Tjerk Jan, ik hoorde dat jij je bezig houdt met techniek voor slimme gebouwen, wat betekent dat?

 

Kortgezegd faciliteren slimme gebouwen de mensen die het gebouw gebruiken. De omgevingsfactoren worden door middel van    technologieafgestemd op de mensen en activiteiten in het gebouw. Gebruikersgemak en comfort staan daarbij centraal.

 

Persoon 1 En hoe bereik je dat?

 

Het draait allemaal om data-verzameling en communicatie tussen gebouwgebonden installaties, waaronder meet- & regeltechniek,

beveiliging- en ICT-systemen. Er is altijd standaard installatietechniek aanwezig, maar bij slimme gebouwen voegen we slimme techniek toe. Techniek die data verzamelt en techniek die met elkaar communiceert.

 

Persoon 1 Kan je hier een concreet voorbeeld van geven?

70-AFAS.jpg

 

Op dit moment werken we aan een slim gebouw; de  nieuwbouw van het AFAS Experience Center, een multifunctioneel gebouw met onder andere kantoren, een theater en sportruimten. Daar zetten we een slimme sensor in die we samen met Celsius Benelux hebben ontwikkeld. Met deze sensor meten we allerlei waarden, zoals de ‘standaard’ waarden temperatuur en luchtvochtigheid. Maar ook waarden die wat minder standaard zijn, zoals geluidsdruk en richtingsgevoelige lichtsensoren.

Persoon 1 Wat gebeurt er met deze data?

 

De sensor deelt deze data door middel van een Bluetooth Low Energy verbinding met het gebouwbeheer systeem; dit is het systeem dat gebouwgebonden installaties centraal aanstuurt. Ook is het mogelijk om de sensor direct met installaties en smartphones in contact te brengen via de Bluetooth verbinding, bijvoorbeeld voor directe ruimtebediening of het lokaliseren van materieel.

 

Persoon 1 Hoe werkt dat in de praktijk?

 

Stel je voor dat je dringend behoefte hebt aan een rustige werkomgeving, bijvoorbeeld omdat je een belangrijk telefoontje moet plegen. Met de data van de sensoren wordt snel duidelijk waar in het gebouw weinig omgevingsgeluid is. Deze data worden met het centrale gebouwbeheersysteem gedeeld, maar kunnen ook direct met een speciale applicatie voor je smartphone worden gedeeld. Via je smartphone word je dan naar een rustige werkomgeving gestuurd.

 

Persoon 1 Dan wordt het leven een stuk makkelijker.

70-sensor.jpg

 

Zeker, er zijn nog tal van nieuwe toepassingen denkbaar die het gebruik nog makkelijker maken. Dit maakt het voor ons ook interessanter! Het gaat hierbij namelijk niet alleen om installeren van installaties, maar er komt ook productontwikkeling bij kijken. Daarbij moeten we rekening houden met het ontwerp van zowel de sensor als het gebouw. Het oorspronkelijke ontwerp van AFAS Experience Center is hier bijvoorbeeld op aangepast.

Persoon 1 Mooi werk! En voor de toekomst?

 

We gaan de sensor bij meerdere projecten toepassen. Ook willen we in de toekomst koppelingen met bedrijfsspecifieke applicaties   maken. Dan kan iedere werknemer de applicatie van de eigen organisatie gebruiken om gebouwtechniek optimaal te benutten.

+