Inspiratie en referenties - Homij icon-arrow-right
HomeNieuwsInspiratie en referenties

Inspiratie en referenties

Drie stappen zijn doorslaggevend voor een duurzaam gebouw volgens NTA8800:

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan;
  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen;
  3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.

 

Op deze pagina staan inspirerende verduurzamingsreferenties en concrete verduurzamende technische toepassingen.

HHM73 - inspiratie en referenties - gemeente enschede1.jpg

Gemeente Enschede: 5% energie-besparing per jaar

Minimaal 5% energiebesparing per jaar. Dat is één van de prestatie-eisen die is overeengekomen met de gemeente Enschede als onderdeel van het onderhoudscontract voor acht gebouwen.

 

Deze locaties zijn energetisch in kaart gebracht en het energieverbruik wordt gemonitord. Vervolgens zijn de (comfort)wensen van gebruikers inzichtelijk gemaakt. Dit waren de uitgangspunten voor het doorvoeren van optimalisaties. Resultaat is een besparing van ruim 5% per jaar en verhoging van het comfort en de klanttevredenheid

HHM73 - inspiratie en referenties - unigarant1.jpg

Unigarant: van label D naar A

Het hoofdkantoor van verzekeraar Unigarant in Hoogeveen kon niet meer alle medewerkers huisvesten. Bovendien waren de installaties verouderd. Hoog tijd voor een aanpassing naar meer ruimte, meer comfort en meer duurzame oplossingen. HOMIJ maakte het detailontwerp en verzorgde de technische realisatie. Het binnenklimaat wordt nu geregeld op basis van aanwezigheid, CO2 en temperatuur. De monitoring gebeurt door middel van een gebouwbeheersysteem. De resultaten zijn een labelsprong van D naar A en een comfortabel binnenklimaat. HOMIJ verzorgt ook het onderhoud.

HHM73 - inspiratie en referenties - waterschap limburg.jpg

Waterschap Limburg: rationele upgrade naar C

Door de toepassing van verschillende duurzame technieken en enkele bouwkundige ingrepen, waaronder het plaatsen van triple glas, is het pand met grote stappen vooruitgegaan op de energieschaal. HOMIJ was verantwoordelijk voor ontwerp en realisatie. Uitgevoerde werkzaamheden zijn onder andere: traditionele verlichting vervangen door led, vernieuwing CV-installatie voor hoogrendement, vernieuwing koelmachines en het plaatsen van lucht/water-warmtepompen. De medewerkers hebben veel waardering voor de renovatie; de ruimte is lichter en transparanter en men ervaart meer klimaatcomfort.

HHM73 - inspiratie en referenties - lefier1.jpg

Lefier: betrokken medewerkers

Woningcorporatie Lefier gaf HOMIJ de opdracht om hun 4 kantoren in Hoogezand, Stadskanaal, Groningen en Emmen te verduurzamen. Met slechts minimale bouwkundige aanpassingen zijn door middel van slimme installatietechnieken grote energiesprongen gemaakt. Het kantoor in Emmen ging bijvoorbeeld van label D naar A. Hiervoor installeerden we onder andere zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Maar de focus lag ook op betrokkenheid van de medewerkers van Lefier. Het is namelijk belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van hun energieverbruik. Daarom plaatsten we een energiemonitoringssysteem dat gekoppeld is aan narrowcasting. Op de schermen wordt continu informatie getoond zoals ‘opwekking zonnepanelen’. Ook vindt sturing op werkplekken plaats. Zo brandt er niet meer licht dan nodig.

HHM73 - inspiratie en referenties - s-hertogenbosch.jpg

‘s-Hertogenbosch: voorbeeld voor verduurzaming

In 2050 wil ‘s-Hertogenbosch een klimaatneutrale gemeente zijn. De eerste stap is het verduurzamen van de eigen gebouwen. Een project waar HOMIJ met trots aan meewerkt. De Bossche gebouwen die door HOMIJ worden verduurzaamd zijn onder andere een sporthal, wijkgebouw, kantoorpand en school. Met de HOMIJ Configurator zijn de te nemen maatregelen bepaald en realistische doelen gesteld, waarna de uitvoering is gestart. We pasten onder andere ledverlichting, aanwezigheidsdetectie, zonnepanelen en warmteterugwinningsinstallatie toe.

HHM73 - inspiratie en referenties - alliander.jpg

Alliander Duiven: gasloos en energiepositief

Vóór de renovatie was dit een verzamelingkleurloze jaren ’80 gebouwen, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex. Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend. HOMIJ was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de installatietechniek. Het gebouw is gasloos en energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door onder andere door slimme klimaatbeheersing en een wko. Ook draagt meer dan 5.700 m2 aan pv-panelen bij aan het energiepositieve gebouw.

HHM73 - inspiratie en referenties - peel maas.jpg

Gemeente Peel en Maas: gemeentehuis naar label A++++

Het Huis van de gemeente Peel en Maas haalt het hoogst haalbare energielabel A++++. Dit is gerealiseerd door een combinatie van bouwkundige en installatietechnische ingrepen. Zo is gekozen voor zonnepanelen op het dak, na-isolatie en HR+++ glas. Bijzonder is dat het Huis van de gemeente gebruik maakt van de innovatieve technologie ijsverwarming (phase change material). HOMIJ was verantwoordelijk voor de uitwerking van het bestek en de realisatie van de installatietechniek. Ook voert HOMIJ het meerjaren prestatiegericht onderhoud uit. Hierbij ligt de focus op het bewaken van functionaliteit, comfort en duurzaamheid.

HHM73 - inspiratie en referenties - goede doelen.jpg

Amsterdam: Goede Doelen Loterijen

Aan de Zuidas in Amsterdam heeft de organisatie Goede Doelen Loterijen nieuwe huisvesting gevonden in een bestaand gebouw. HOMIJ realiseerde alle technische installaties. De opdrachtgever had de specifieke wens om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het hoogst haalbare duurzaamheidslabel BREAAM-outstanding behaald. Dit betekent dat er niet alleen rekening is gehouden met duurzaamheidsaspecten in het ontwerp van het gebouw, maar ook dat er tijdens de uitvoering veel aandacht was voor duurzaamheid. Onder andere door het gebruik van gerecyclede materialen en de logistiek. We pasten in dit gebouw onder andere zonnepanelen, een warmteterugwinningsinstallatie, ledverlichting, triple glas en een wko installatie toe. Ook wordt er gebruik gemaakt van regenwater bij het spoelen van de toiletten en voor de sprinklerinstallatie.

Hoe nu verder?

Energie - labelchecker

In 7seconden uw energielabel checken + ideeën voor verduurzaming

Start de check

Start met gratis quickscan

Plan de scan via onze adviseur Hans Prijs: h.prijs@homij.nl / 06 13126847

Quickscan plannen
+