HomeProjecten BAS - Beethoven/Akzo/Stibbe

BAS - Beethoven/Akzo/Stibbe

Amsterdam

De bouw van de kantoren AkzoNobel en Stibbe is begonnen in februari 2013 en begin 2016 opgeleverd. De gebouwen staan in het gebied Beethoven, ten zuiden van het nieuwe Sint Nicolaaslyceum aan de Beethovenstraat. Dura Vermeer ontwikkelde en bouwde de gebouwen. HOMIJ Technische Installaties realiseerde de installaties.

Licht en transparant

Het nieuwe kantoor van AkzoNobel is een ontwerp van architectenbureau Group A. De grote glazen façade zorgt voor een licht en transparant gebouw. In het kantoor zijn twee grote atria aanwezig. Het nieuwe hoofdkantoor van Stibbe is ontworpen door Jo Coenen. In de plint van het gebouw is een commerciële ruimte, een ontvangsthal en bibliotheek. Op de tweede etage is een restaurant en een zonneterras. Vanaf het dakterras van het kantoor heeft men een prachtig uitzicht over de stad.

Hoofdkantoor AkzoNobel

Dura Vermeer is begin 2014 gestart met de bouw van het nieuwe gasloze hoofdkantoor van AkzoNobel aan de Zuidas te Amsterdam. Rijdend over de A10 of de Beethovenstraat verandert de gelaagde gevel, door de veranderende inkijkhoek, van gesloten naar transparant. 

De dubbele glazen gevels zorgen ervoor dat het gebouw zowel overdag als 's nachts een warme en levendige uitstraling heeft. Ruggengraat van het ontwerp zijn twee in elkaar gevlochten atria. Het eerste atria strekt zich uit over de openbare publieke ruimte van de begane grond, de semi-openbare eerste verdieping met de AkzoNobel Art Foundation en auditorium en het vergadercentrum op de tweede verdieping.

Het gebouw is op alle schaalniveaus ontworpen om een meerwaarde te vormen voor zijn stedelijke omgeving. Op het pleinniveau sluit het publieke entreegebied met de receptie, het restaurant en een winkel direct aan op het straatleven. De tentoonstellingen van de Art Foundation op de eerste verdieping zijn zowel van de hoger gelegen snelweg als het plein goed zichtbaar. 

De eerste twee verdiepingen zijn van buiten goed zichtbaar, vanaf de tweede verdieping begint de dubbele gevel die de kantoren klimaat- en geluidstechnisch beschermt en meer privacy geeft voor het kantoorpersoneel. 

Er zijn diverse installatietechnische innovatieve en duurzaamheidsmaatregelen verwerkt, waaronder WKO in combinatie met een HR-107 verwarmingssysteem, gecontroleerde ventilatie met CO2-detectie, energiezuinige verlichting van 5,5W/m2 en waterzuinige toiletten en kranen. Het gebouw is ontwikkeld conform het BREEAM Excellent-certificaat. 

Feiten & cijfers

+