icon-arrow-right
HomeProjecten Brandweerkazerne Emmen

Brandweerkazerne Emmen

Emmen

De gemeente Emmen zet in op een brandweerkorps dat behulpzaam, deskundig en daadkrachtig is. Een goed geoutilleerde kazerne met een strategische ligging, van waaruit korte aanrijdtijden te realiseren zijn, is daarvoor essentieel.

W-installaties

Sinds september 2012 is de brandweer gehuisvest in een nieuwe brandweerkazerne van waaruit de brandweer sneller op weg kan zijn naar calamiteiten. Het Zwolse architectenbureau Bureau De Gruyter ontwierp een kazerne die voldeed aan de eisen, in samenwerking met Deerns uit Groningen. Zij waren verantwoordelijk voor het ontwerp van de technische installaties. De uitvoering van de werktuigbouwkundige installaties waren in handen van HOMIJ, terwijl de bouw werd gerealiseerd door VolkerWessels collega Koenen Bouw.

Energiezuinig

Het gebouw telt circa 5.000 m² bruto vloeroppervlak. Qua duurzaamheid voldoet het gebouw volledig aan de hedendaagse eisen. Installatietechnisch is er een gesloten bronsysteem geplaatst. Tevens zijn twee HRe-ketels en drie HR-ketels geplaatst. De CV kent de volgende stappen: eerste en tweede trap stirlingmotoren, derde trap warmtepomp, vierde en vijfde trap HR-deel van HRe ketels, 6e trap gewone HR ketels. Zo wordt energiezuinigheid gerealiseerd. Voor de koeling wordt de gesloten bron gebruikt, bij piekbelasting eventueel aangevuld met een koelmachine. Afgifte van warmte en koude geschiedt door vloerverwarming resp. vloerkoeling. Het warmtapwater wordt opgewekt met zonnecollectoren aangevuld met een HR-ketel.

HRe-ketel, eigen energiecentrale

De HRe-ketel, ook wel micro-WKK (warmtekrachtkoppeling) genoemd, is een kleine energiecentrale in het gebouw. Net als de gewone HR-ketel maakt hij warmte en warm water. Door gebruik van stirlingmotoren wordt echter tegelijkertijd ook elektriciteit opgewekt. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficiënter benut en is een fors hoger rendement mogelijk. Het hogere rendement is goed voor een besparing op de maandelijkse energienota en voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. De EPC van de kazerne komt uiteindelijk op 0,76.

Feiten & cijfers

+