HomeProjecten Helicon Den Bosch

Helicon Den Bosch

Den Bosch

Het hoofdgebouw van onderwijsgebouw Helicon VMBO in Den Bosch is binnenstebuiten gekeerd. Alleen het betonskelet is blijven staan. Daaromheen is een nieuwe goed geïsoleerde gevel ontworpen die veel licht in het gebouw brengt. Binnen het skelet is een inbouw- en installatiepakket gerealiseerd dat veel frisse lucht brengt. Ventilatieklasse B ofwel 30 m3/u per persoon. 

Het helicon-gebouw

Het Helicon-gebouw dateert van 1980 en was na 35 jaar intensief gebruik toe aan een opknapbeurt. Het totale complex is 5.900 m2 groot en bestaat uit vier geschakelde bouwdelen. Het hoofdgebouw telt drie bouwlagen. De andere drie bouwdelen met elk één bouwlaag zijn de aula, een praktijkvleugel en een sportgedeelte met gymzalen en was- en kleedruimtes. 

Eigentijds

Het hele complex is echt weer een school van deze tijd. Door zusterbedrijf en renovatiespecialist de Bonth van Hulten zijn bouwkundige aanpassingen gedaan waarmee de school haar onderwijskundige wensen kan realiseren. De nieuwe buitengevels hebben een wand, of zoals de school zegt, een ‘waterval’ van natuurlijk groen die het Helicon-onderwijs symboliseert.

 

In grote delen van het complex zijn de waterinstallatie en rioleringen aangepast. Daarnaast is er een centrale verwarmingsinstallatie met een combinatie van radiatoren en luchtbehandeling voor verwarming en koeling. Verder zijn de elektriciteits- en gasinstallaties vernieuwd en is er een nieuw brandmeld- en inbraaksysteem geïnstalleerd. In de praktijkvleugel is de verlichtingsinstallatie en het data- en telefoonnetwerk aan de eisen van deze tijd aangepast.

Frisse lucht

Het betonskelet ligt letterlijk wel 'dwars' als het om de inpassing van de installatietechniek gaat. Er is voor gekozen alle installaties in de centrale gang te leggen en onder de hoofddraagconstructie door te gaan. Tussen de balken stijgen de installaties tot onderkant vloer zodat in de lokalen een zo hoog mogelijk plafond ontstaat. Goede ventilatie is uitgangspunt geweest in het ontwerp. In het gerenoveerde gebouw komt veel frisse lucht, conform de eisen voor Frisse scholen klasse B. De ventilatie is gekoppeld aan de lichtschakeling met aanwezigheidsdetectie. Dat is duurzamer dan CO2-detectie. Voor een  groot deel is er zuinige LED-verlichting (gestuurd via lichtmanagementsysteem) aangebracht. Middels ruim 100 sensoren wordt de verlichting in de lokalen geschakeld. Verder wordt naast de verlichting ook de zonwering via de DALI gestuurd. 

Meerjarig onderhoud - prestatiegericht

Na de bouw is een prestatiegericht onderhoudscontract afgesloten voor het bouwkundig onderhoud en het onderhoud aan de gebouwgebonden installaties voor tien jaar. Het contract is letterlijk een schoolvoorbeeld van de manier waarop onderhoud in het moderne bouw- en onderhoudsproces kan worden geïntegreerd.

Al tijdens de bouwvoorbereiding bracht HOMIJ onderhoudskennis van de installaties in. Er werd gewerkt met 'gecalculeerde componenten', dit betekent dat je nog vóór de bouw de installatiecomponenten selecteert die over tien onderhoudsjaren het gunstigste verdienmodel voor de klant opleveren. Een duidelijk voorbeeld is de toepassing van LED-verlichting en -armaturen. Deze zijn duurder in aanschaf, maar verdienen
zich gemiddeld in vijf jaar terug. 

 

KPI's

In het prestatie-onderhoudscontract zijn harde KPI’s opgenomen over onder meer ruimtetemperatuur, CO2-uitstoot, lichtsterkte, ventilatiecapaciteit, storingen, responstijden, veiligheid, binnenmilieu en energieverbruik. De prestaties worden continue gemonitord, de monitoring is zodanig dat tijdig bijgestuurd kan worden om prestaties te garanderen.

 

Feiten & cijfers

+