Hoeve Overhuizen Bocholtz - Homij icon-arrow-right
HomeProjecten Hoeve Overhuizen

Hoeve Overhuizen

Bocholtz

Omgeven tussen weilanden met koeien en fruitbomen ligt Hoeve Overhuizen. De Hoeve biedt een leefomgeving aan mensen met dementie. Er zijn in totaal 52 individuele slaapkamers, voorzien van eigen sanitair, op de begane grond en twee etages. Er zijn gemeenschappelijke leefkeukens, woonkamers en activiteitenruimtes. De tweede etage is voorzien van een dakterras. Bewoners kunnen vanuit de begane grond en eerste etage zelfstandig en veilig naar buiten, indien dit voor hun mogelijk is. Buiten bevindt zich een grote, levendige binnenplaats en verschillende tuinen. Hier kunnen bewoners hun dag vullen met het verzorgen van dieren, het plukken van fruit, wandelen en nog veel meer activiteiten. Daarnaast kunnen zij een bezoek brengen aan de kapel of gewoon lekker buiten zitten en genieten van het prachtige uitzicht.

Maximale flexibiliteit in Hoeve Overhuizen

Veel leidingwerk in de wanden. En veel extra wensen die de bouwtijd onder druk zetten. De transformatie van zorgcentrum Hoeve Overhuizen in het Limburgse Bocholtz laat zien dat flexibiliteit een van de sterkste punten van Homij is.

 

In het uiterste puntje van Limburg, direct aan de Duitse grens, vond dit jaar een fraaie transformatie plaats. De eeuwenoude monumentale Hoeve Overhuizen met naastgelegen drielaags T-vormig gebouw was twaalf jaar geleden een zorghotel, werd daarna een adviescentrum van de Rabobank en is nu weer teruggebracht tot een zorglocatie met 52 kamers voor mensen met dementie. De kamers zijn ontworpen om zorginstelling MeanderGroep Zuid-Limburg maximale flexibiliteit in de inrichting te bieden, zodat in elke gewenste bewonerssituatie kan worden voorzien. Homij realiseerde de installaties om dit mogelijk te maken.

Strakke planning

‘Onze bouwtijd was een half jaar’, zegt Homij’s projectmanager Harold Daems. ‘Erg krap, wisten we meteen. Daarom hebben we onmiddellijk de situatie ter plaatse in kaart gebracht en zijn we direct gestart met engineeren. De grootste druk lag op de voorzieningen in de wanden. De verlichting in elke bewonerskamer moest vanuit drie plaatsen schakelbaar zijn, waardoor veel elektrotechnisch leidingwerk in de wanden moest worden aangebracht. Veel freeswerk dus, maar ook veel tijdsdruk omdat de aannemer pas na ons de wanden kon afwerken. Ook het leidingwerk in de schacht van elke kamer moest in een vroeg stadium worden geïnstalleerd. Direct daarna werd de schacht dichtgezet om de prefab badkamers te plaatsen. Door een hele zorgvuldige voorbereiding hebben we de strakke planning gehaald.’

Extra wensen

Homij heeft alle E- en W-installaties in het T-vormig gebouw en deels in de oude hoeve aangepast. Onder andere een nieuw railkoker- en kabelgootsysteem, waterleidingen en afvoeren, doorstroomboilers en biodynamische verlichting in de woonkamers, hermontage van bestaande armaturen, nieuwe installaties voor brandmelding, data en CAI, en een nieuw noodstroomaggregaat buiten het gebouw. Door de strakke planning kon de opleverdatum in juni worden gehaald. ‘Toch kregen we er nog een maandje bij’, zegt Daems. ‘Er kwamen namelijk extra wensen bij die niet in de oorspronkelijke plannen waren opgenomen. Zoals voorzieningen voor het elektronisch zorgsysteem binnen de instelling en een extra entree. Grote wijzigingen, maar juist dan zijn we op ons best. Want ook wijzelf zijn heel flexibel. Een extra wens vandaag verwerken we dezelfde dag of morgen. Flexibiliteit is een van Homij’s sterkste punten.’

Feiten & cijfers

+