icon-arrow-right
HomeProjecten Janssoenborch

Janssoenborch

Utrecht

Vernieuwing? Graag, maar we werken gewoon door. Het stationsgebied van Utrecht - landelijk bekend door onder ander Hoog Catharijne en de Jaarbeurs - was hard aan vernieuwing toe. De variant die de meeste stemmen kreeg werd omgezet in een masterplan met de naar CU2030.

Stationsgebied

Het Stationsgebied moet veiliger en leefbaarder worden en de grote groei van zowel de stad als station Utrecht Centraal beter faciliteren. Het uiteindelijke doel is een nieuw centrum van Utrecht realiseren, waarbij het nieuwe Stationsgebied en de oude stad één geheel worden. De bouw van het nieuwe stationsgebied is een hechte samenwerking tussen Gemeente Utrecht, Corio, NS, ProRail en Jaarbeurs. HOMIJ Technische Installaties is bij diverse renovatieprojecten betrokken, onder andere kantoorgebouw Janssoenborch.

Werkzaamheden

Janssoenborch is een kantoortoren van bijna twaalfduizend vierkante meter verdeeld over tien verdiepingen. 'Adviseur Ervin van Kempen van VKPM benaderde ons en vroeg om een aanbieding voor - in eerste instantie - verdieping 5, 6 en de techniekruimten', vertelt projectleider Hans Bassa.

 

De samenwerking verliep naar wens en werd verlengd met de renovatie van verdiepingen 3, 4, 7, 8 en 9. Tot het werk behoorden onder meer de volgende installaties: binnenriolering, sanitair, brandbestrijding, verwarming, ventilatie en luchtbehandeling, koeling, regelinstallaties (meet- en regeltechniek + GBS-functie), elektrotechnische installaties, communicatie en beveiliging, brandmelding en ontruiming en de verlichting, die grotendeels flexibel in te delen is en reageert op aanwezigheid en daglicht. Op verdiepingen 5 tot en met 7 verzorgde HOMIJ ook de huurderspakketten, met onder andere data- en intercominstallaties.

Strakke planning vereist

Volgens Hans Bassa kende de opdracht twee grote uitdagingen. De eerste was dat het pand in gebruik bleef gedurende de renovatie. 'Om het gewenste klimaat te handhaven zijn de twee techniekruimten gefaseerd gerenoveerd, waarbij tijdelijk de ene techniekruimte de functies van de andere over heeft genomen', aldus Bassa. Ook de bereikbaarheid van de locatie speelde een rol. 'Veel monteurs parkeerden hun wagens op het transferium, om hun weg te vervolgen met het openbaar vervoer.' HOMIJ mocht gebruik maken van de expeditiestraat onder Hoog Catharijne, waarbij één lift was omgebouwd tot bouwlift. De beperkte liftcapaciteit vergde veel afstemming met de overige bouwpartners.

 

Opdrachtgever Corio is tevreden over de uitvoering, of zals men schrijft in de goedwerkverklaring: 'Dit project is in goede samenwerking met aandacht voor kwaliteit en veiligheid en tot volle tevredenheid uitgevoerd.' Corio is een van de grootste beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen met een focus op retail in Europa.

Feiten & cijfers

+