icon-arrow-right
HomeProjecten Bijlmerse Kleiburgflat

Bijlmerse Kleiburgflat

Amsterdam

Doe-het-zelf of doe-het-HOMIJ? Wie in Amsterdam relatief goedkoop wil wonen op een goed bereikbaar adres, moet de handen uit de mouwen steken. In de Bijlmerse Kleiburgflat zijn kluswoniningen beschikbaar. De keuze is: zelf doen of laten doen, want HOMIJ klust mee.

Kluswoning

Een kluswoning is een kaal casco met nieuwe installatietechnische voorzieningen standaard tot in de meterkast en tot in het toilet. Daarna is het de beurt aan de klusser. Niet iedereen heeft echter twee rechterhanden. Kopers kunnen er daarom ook voor kiezen alles uit te besteden aan de professionele partijen die de renovatie en installatie uitvoeren. Zo komt het dat installateurs van HOMIJ zij-aan-zij werken met de echte doe-het-zelvers.

Moderne woning

Henk Cats, directeur van HOMIJ in Amsterdam vertelt: 'De echte klussers gaan zelf aan de slag, Maar er zijn ook mensen die voor pakweg tachtigduidzend euro een voor Amsterdamse begrippen ruime woning kopen en deze meteen door de aanwezige bouwpartijen laten afbouwen. Doe daar dan nog zo'n kwart van de koopprijs bij en je hebt een moderne woning in een hoogwaardig gerenoveerde flat op een locatie dichtbij stedelijke voorzieningen en op een steenworp afstand van de metro.

Distributie over het dak

De basisinstallaties komen tot net achter de voordeur, in de meterkast. Het bestaande warmteditributiesysteem wordt benut met een collectieve unit in het ketelhuis en individuele afleversets van Ferroli. 'Alleen paste niet alles in de meterkasten', aldus Henk Cats. 'Nu wordt het distributienet over het dak heen uitgerold naar bestaande schachten en via de schachten gaan de cv-leidingen naar de toiletruimte in de woning. Precies boven het inbouwreservoir is plek voor de compacte installatie. 'Hans Verschoor, werkvoorbereider bij HOMIJ, vult aan: 'Veel klussers leggen zelf hun installaties in de woning aan, van radiatoren tot vloerverwarming. Daarbij krijgen zij van ons de spelregels in een uitgebreid draaiboek mee. Maar we nemen geen risico's. Voor de retourwarmte hebben we bijvoorbeeld begrenzers aangebracht. Je werkt met een collectief systeem met de nodige regelkleppen. Daarwil je geen trammelant mee.'

Adviserend installateur

Bij het in bedrijf stellen van de doe-het-zelf-installaties moet een erkend installateur een check uitvoeren. In het kader van de veiligheid wordt er dus wel naar het werk van de klussers gekeken. 'Wij zijn niet alleen installateur, wij geven ook adviezen aan kopers. Omgekeerd hebben we ook geluisterd naar kopers omdat een bepaald type energiezuinige ventilatie-unit een gunstige invloed heeft op de hypotheek', besluit Henk Cats.

Feiten & cijfers

+