HomeProjecten Poppodium Venlo

Poppodium Venlo

Venlo

Magnifiek poppodium moest in één keer goed. Een complex project, in een complex gebouw, in zeer korte tijd realiseren. Een zeer strakke planning van alle betrokken partijen en goed onderling overleg maakte de realisatie mogelijk.

Uitvoering

De gemeente Venlo wilde een modern poppodium en gaf voor de realisatie ervan opdracht aan aannemingsbedrijf Jongen Venlo (onderdeel van VolkerWessels). HOMIJ engineerde en realiseerde het volledige pakket aan E- en W-installaties. De handtekeningen waren nog maar net gezet toen wij al startten met de daadwerkelijke uitvoering’, vertelt projectleider Harold Daems. 'Het moeilijkste aan dit project was dat alle leidingen zijn weggewerkt achter dichte constructies: in betonnen wanden, vloeren en boven de vastgetimmerde plafonds. Je hebt dus maar één kans om het goed te doen.' Veel tijd om uitgebreid te rekenen en tekenen was er niet. De eerste funderingsbalk werd al snel gestort. Er moest veel gebeuren in korte tijd. Gelukkig kon HOMIJ flexibel inspringen op de vraag van de opdrachtgever.

BIM passen en meten

Een tweede uitdaging vormde de technische ruime bovenin het pand. Deze is niet bepaald rechttoe-rechtaan en dusdanig krap, dat alleen met een 3D BIM-model precies kon worden bepaald waar de diverse apparatuur moest komen. 'Het was echt passen en meten aan de tekentafel', aldus Harold Daems. Ruim voordat de theatertechnici aan de slag zouden gaan met hun installaties werden de vaste plafonds al aangebracht. Dit betekende dat de bekabeling voor de theatertechniek daarvoor al gelegd moest worden. Vroegtijdige afstemming met de theatertechnici was essentieel.

Een kilometer LED

De LED lijnverlichting draagt bij aan de duurzaamheid van het gebouw, maar vormde ook een uitdaging. Vooral het wegwerken ervan onder de ramen en in de plafonds was een intensief werk. 'In totaal pasten we bijna een kilometer LED lijn toe, aangesloten op acht verdeelkasten met meer dan 250 voedingsleidingen', aldus Daems.

W-installaties

De verwarming en koeling wordt duurzaam geleverd door warmte-koude opwekking in combinatie met een lucht-water-warmtepomp. Vincent Janssen, projectleider: 'Omdat het gebouw direct naast appartementen ligt, gelden er strenge geluidseisen. Om het geluid binnen de muren van de grote zaal te houden werd deze als een doos-in-doos constructie uitgevoerd en pasten we diverse geluiddempende en –isolerende voorzieningen toe.' Met de oplevering achter de rug kijken de projectleiders terug op een zeer intensief, maar fantastisch project. 'We waren bij de opening van dit magnifieke gebouw. Het is echt iets om trots op te zijn’, besluit Harold Daems.

Feiten & cijfers

+