icon-arrow-right
HomeProjecten Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Amsterdam

Het Nieuwe Rijksmuseum was de projectnaam voor de verbouwing, restauratie en uitbreiding van het Rijksmuseum in Amsterdam. In dit project is HOMIJ verantwoordelijk geweest voor de elektrotechnische installaties en data-infrastructuur.

Flexibiliteit

Met de nieuwe installaties zorgt HOMIJ voor maximale flexibiliteit bij exposities. Daarbij worden de kunstvoorwerpen op een zo natuurlijk mogelijke manier getoond dankzij het lichtregelsysteem. Natuurlijk vinden in het Rijksmuseum wisselende exposities plaats. Voor elke expositie wordt de optimale opstelling van vitrinekasten gekozen. Daarvoor is de vloer door HOMIJ voorzien van een uitgekiend buisleidingsysteem voor elektriciteits- en databekabeling. Hiermee kunnen vitrinekasten op elke gewenste positie worden geplaatst en voorzien worden van aansluitingen voor stroom en data.

Natuurgetrouwe verlichting

Voor het zo natuurlijk mogelijk presenteren van kunstvoorwerpen is verlichting een belangrijk aspect bij musea. Bij het Rijksmuseum is een doordacht verlichtingsplan opgesteld waar HOMIJ invulling aan heeft gegeven met een zgn. ‘daylight control system'. Hiervoor worden de lichtdoorlatende dakkappen uitgerust met bestuurbare zonwering en regelbare TL-verlichting. De zonwering wordt voor elk seizoen automatisch in de beste stand geplaatst. Bij onvoldoende lichtinval zorgt de TL-verlichting als aanvulling voor het creëren van een natuurgetrouw lichtgevoel.

Historische gebouwen

In het verleden is HOMIJ vaker werkzaam geweest bij de renovatie van historische gebouwen. Het bedrijf weet dat zorgvuldig en voorzichtig werken van het grootste belang is. De werkzaamheden bij het Rijksmuseum pasten dan ook perfect bij HOMIJ. 

 

Feiten & cijfers

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+