icon-arrow-right
HomeProjecten Stadionkwartier Breda

Stadionkwartier Breda

Breda

Retailer Jumbo timmert hard aan de weg en VolkerWessels timmert mee. In Breda-Noord opende begin 2013 de eerste Jumbo XXL zijn deuren, een supermarkt met een winkelvloeroppervlak van maar liefst 4.800 vierkante meter. Dat is nog exclusief expeditie-, magazijn- en kantoorruimte. Deze ‘hypersupermarkt' heeft een aanzuigende werking op andere winkelbedrijven zodat ook de rest van de retailruimte in winkelcentrum al op voorhand is verhuurd. Een unicum in deze economisch lastige tijden.

“We staan allemaal voor dezelfde vlag”

Het is geen geheim dat de bouwsector zucht onder de crisis. Faillissementen zijn helaas aan de orde van de dag. Voor Van de Ven Bouw & Ontwikkeling ontstond er een grote uitdaging toen tijdens de bouw de projectontwikkelaar (tevens opdrachtgever) failliet ging. Leveranciers en andere betrokken partijen die niet betaald krijgen voor hun geleverde producten en/of diensten zijn immers - op zijn zachtst gezegd - ‘voorzichtig' met verdere samenwerking. De belegger wierp zich op als nieuwe opdrachtgever en in dit veeleisende project gingen vier VolkerWessels bedrijven (Van de Ven Bouw & Ontwikkeling, HOMIJ Technische Installaties, WSP Infra en KWS) verder aan de slag. Deze vier partijen hadden twee opties qua mentaliteit: hun eigen stukje afbakenen of juist gezamenlijk de schouders eronder. Het werd 't laatste.

 

De beslissing om na het faillissement verder te gaan met andere partijen was weloverwogen, stelt Jozef Lavrijsen van Van de Ven: "We hebben bewust in de VolkerWessels groep gezocht. Dit project was al lastig genoeg om goed af te ronden. Om die reden was het belangrijk dat we als één groep konden samenwerken." Volgens Harry Menke van KWS is de structuur voor iedereen duidelijk. "Van de Ven is de hoofdaannemer, maar we staan als partners naast elkaar. Uiteindelijk staan we allemaal voor dezelfde vlag." 

Korte communicatielijnen

Dat Van de Ven, HOMIJ, KWS en WSP Infra de handen ineengeslagen hebben, was op de bouw goed te merken. De onderlinge sfeer was prima. Gerard Belterman van HOMIJ: "De communicatielijnen waren kort; onze kantoren grenzen letterlijk aan elkaar." Waar mogelijk maakten de medewerkers gebruik van elkaars materieel. Lavrijsen vertelt dat hij bij het aannemen van mensen ook de onderlinge saamhorigheid uitvoerig besprak. "De mensen die hier werken moeten dezelfde mentaliteit hebben", zegt hij. De nauwe samenwerking gaf het bouwteam slagkracht en dat was te merken aan de snelheid van de bouw. "We hebben geen dag stilgelegen", zegt Jozef Lavrijsen. Er wordt onder hoge tijdsdruk gewerkt. De partijen zijn na de zomer (2012) gezamenlijk aan de slag gegaan en leveren nog geen half jaar later de ruimte voor Jumbo op en een maand later de rest van het winkelcentrum.

Rekening houden met veeleisende stakeholders

De moeilijkheid van dit 16.000 vierkante meter beslaande project zat hem niet in de ingewikkelde architectuur of de bijzondere installaties. Ondanks dat de gevel bijvoorbeeld uit veel verschillende materialen bestaat en ook de vloeren overal verschillen. De uitdaging is met name gelegen in de eisen en wensen van de stakeholders bij de bouw, zoals daar zijn: de gemeente, voetbalclub NAC en de eindgebruikers/huurders. De ligging zo dichtbij een stadion heeft voor- en nadelen. Als het om de veiligheid van het gebied gaat, hanteert de gemeente strenge regels en wijkt daar niet van af. Dat bemoeilijkt vooral het werk voor de infrapartijen KWS en WSP Infra. "We hebben rekening gehouden met veeleisende stakeholders", zegt René van Pelt van WSP Infra. "Wanneer we tegen problemen aanliepen, losten we die gezamenlijk op. Dat maakte ons bouwteam heel sterk."

Feiten & cijfers

 • Bouwkundig
  Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
 • Infrastructuur en -installaties
  WSP Infra en KWS
 • Technische E & W installaties
  HOMIJ Technische Installaties
 • Projectcategorieën
  Kantoor & bedrijf
+