HomeProjecten SX-gebouw

SX-gebouw

Eindhoven

HOMIJ blaast historisch SX nieuw leven in. Het voormalig Philips-fabriekscomplex Strijp-S is inmiddels hét creatief en cultureel hart van Eindhoven. SX was de aanduiding voor de Philips-glasfabriek. Het pand is omgetoverd tot een trendy centrum voor sport, marketing en media.

Het vernieuwde SX-gebouw

Het vernieuwde gebouw is niet te missen. Een enorme LED-wall op het pand laat de letters SX duidelijk zien. Maar die letters staan nu voor iets nieuws. De S voor Sport als verbindende factor tussen de bijna veertig in het pand gevestigde bedrijven. De letter X staat voor kruisbestuiving en eXperience, als symbool voor bruisende sysergie.

 

Het is bijna niet te geloven dat het gebouw begin 2014 nog uit oude werkplaatsen en gangen met kantoorruimtes bestond. Nu is het een dynamische plek waar de moderne bedrijfsuitstraling van huurders in prachtige harmonie samengaat met de oude gebouw elementen van toen.

Atmosfeer

Naast het moderne interieur vallen de luchtkanalen in het vijf verdiepingen tellende gebouw als eerste op. Niet zoals vroeger verborgen door verlaagde plafonds, maar vol in het zicht en veelal wit gespoten of in de huiskleur van de huurder. 'Een deel van de oude luchtkanalen konden we behouden. Zo'n vijfhonderd meter hebben we nieuw geïnstalleerd', zegt projectleider Antoon Canters van HOMIJ Eindhoven: 'Door zorgvuldig ontwerp hebben we het aantal bestaande luchtbehandelingskasten tot twee stuks teruggebracht en afgetoerd. Het gebouw had voorheen namelijk een te grote luchtcapaciteit. Nu heerst er in het hele gebouw, zonder tocht en geluid, een hele rustgevende atmosfeer.'

 

Naast de oude luchtkanalen konden ook veel industriële kabelgoten, CV-leidingen en kolomradiatoren worden behouden. Zelfs de oude TL-bakken zijn opgeknapt en hangen, voorzien van LED-TL's weer trots door het hele  pand. Wel is het gebouw grotendeels voorzien van nieuwe bekabeling voor voeding en data en is een nieuwe brandmeldinstallatie aangebracht.

Wensen

'Het is prachtig om zo'n historisch gebouw samen met Stam + De Koning en Park Strijp Beheer nieuw leven in te blazen', zegt Canters. 'Maar wat dit project voor ons écht uniek maakte was het inspelen op alle huurders-wensen. Wij hebben het gebouw casco voor de zomer opgeleverd. Daarna hebben we ons best gedaan om alle individuele installatie-technische wensen van huurders zo goed en snel mogelijk uit te voeren. Het was dus één groot project met heel veel subprojectjes. Het resultaat: alweer een prachtige blikvanger op Strijp-S.'

Feiten & cijfers

+