HomeProjecten TechMed Centre Enschede

TechMed Centre Enschede

Enschede

Sommigen noemen het een aquarium of glazen kathedraal. Insiders van de Universiteit Twente kennen het gebouw als de Technohal. Het voormalige pand voor chemische proeven en later kunstonderwijs is vanaf 2017 volledig gerenoveerd. In april 2019 is het opgeleverd. Het nieuwe TechMed Centre is het uithangbord van het health-cluster van de UT. Een groot gebouw van drie verdiepingen met buiten- én binnenwanden van glas, waardoor het zicht vanuit bijna elke ruimte compleet transparant is. Een architectonisch hoogstandje. HOMIJ bracht alle W-installaties in het gebouw aan. 

Vrij zicht op installaties

Het gebouw is een multifunctionele accommodatie. Naast medische onderzoeksruimten zijn er kantoren, collegezalen, social corners en locaties voor studentenverenigingen. Het hart van het gebouw is een groot atrium. Opvallend is de industriële uitstraling met open plafonds en vrij zicht op buizen, goten en andere installatiecomponenten. Zo vallen de ronde luchtkanalen op de omlopen rond het atrium direct in het oog: ‘We hebben ze bekleed met akoestisch absorberend materiaal, met daaromheen een esthetische mantel van geperforeerd aluminium’, aldus HOMIJ’s projectleider Gert Jan Klooster. ‘Ook de honderden klimaatpanelen aan de plafonds in het hele gebouw hebben deze uitstraling.' 

Bediening per ruimte

Bijzonder aan de luchtbehandeling is dat alle ruimtes CO2- gestuurd zijn. Met meer personen in een ruimte neemt de CO2 toe. Dit wordt door een sensor gemeten. Door middel van kleppen wordt vervolgens de mate van ventilatie automatisch per ruimte geregeld. Ook verwarming en koeling in het gebouw zijn bijzonder. In het hele gebouw ligt vloerverwarming. Deze wordt centraal geregeld en zorgt met name voor de basistemperatuur. Met eilanden van klimaatpanelen aan het plafond en een bedienunit aan de wand kan de gebruiker per ruimte de temperatuur hoger of lager instellen. Met de bedienunit kunnen ook de verlichting, ventilatie, licht- en zonwering in de ruimte worden geregeld.

Schitterend vanuit alle kanten

De grootte van het gebouw, maar ook de extreem open architectuur maakten het werk aan het TechMed Centre tot een uitdagende klus. ‘Dit is echt next level transparantie. Meestal verdwijnen onze installaties achter wanden en plafonds. Nu kun je werkelijk alles zien.' 

Feiten & cijfers

+