HomeProjecten Duurzaamste kantoorgebouw ter wereld

Duurzaamste kantoorgebouw ter wereld

Amsterdam

Engineering tot de rand van het technisch kunnen. Dat leidt aan de Zuidas in Amsterdam tot realisatie van The Edge. Het innovatiefste en duurzaamste kantoorgebouw ter wereld.

Van ontwerp tot en met positionering ten opzichte van de zon en inrichting: met alles is rekening gehouden. Grote hoeveelheden daglicht penetreren de glaspartij aan de noordzijde van het gebouw. Aan de zuidzijde is de gevel van The Edge voorzien van pv-panelen voor energieopwekking. Ze hebben een twee-in-één functie, want de pv-panelen dienen ook als zonneschermen voor de werkplekken. Ze wekken genoeg energie op voor de voeding van alle smartphones, laptops en elektrische voertuigen van werknemers.

 

Het gebouw is gasloos; voor de opwekking van warmte en koelte wordt gebruik gemaakt van de combinatie WKO-installatie en warmtepompen. Om geen drinkwater te verspillen, wordt neerslag opgevangen; hiermee worden de toiletten gespoeld en de tuin indien nodig gesproeid.

Verlichting gekoppeld aan IT-netwerk

Het verlichtingssysteem is op maat gemaakt. Zesduizend led-verlichtingsarmaturen worden gevoed met Power over Ethernet (POE). Elk afzonderlijk armatuur heeft sensoren voor beweging, licht, temperatuur en infrarood. Door de koppeling met het IT-netwerk ontstaat een unieke verzameling van data ten behoeve van monitoring en analyse. Ook is elk armatuur afzonderlijk aan te sturen.

Smartphone: detectie en bediening in één

Alle medewerkers in het gebouw beschikken over een smartphone die gekoppeld is aan het IT-netwerk. De infrarood-sensoren detecteren de aanwezigheid. Op de smartphone kunnen medewerkers hun wensen omtrent klimaat en verlichting aangeven. Zodra een medewerker een werkplek inneemt, worden verlichting en klimaat automatisch aangepast naar de voorkeurswaarden van de betreffende medewerker. Bij het verlaten van de werkplek gaat de verlichting uit en schakelt het klimaat terug naar de basiswaarde.

Atrium

Het fraai vormgegeven atrium is het hart van het gebouw. Het bovenste deel van het atrium wordt gevoed met retourlucht vanuit de kantoren. De lucht stijgt op en na het passeren van twee warmtewielen verlaat de lucht het gebouw. Tegelijkertijd wordt op de begane grond verse geconditioneerde lucht ingeblazen. Het atrium heeft hierdoor een prettig binnenklimaat en maakt het een ontmoetingsplek voor de aanwezige medewerkers.

Breeam-NL Outstanding

In The Edge zijn diverse nieuwe technologieën met elkaar verbonden. Het gebouw is uniek in z’n soort en niet alleen goed voor de gebruikers, maar ook voor de omgeving. Niet voor niets is het gebouw beloond met het hoogst haalbare Breeam-NL certificaat: “Outstanding”. Door het gebruik van slimme technologie behaalde het kantoorgebouw van 40.000 m2 een score van 98,36 %. De bouw is gerealiseerd door G&S Bouw, de installaties in combinatie door De Bosman Bedrijven en HOMIJ Technische Installaties.

Feiten & cijfers

+