HomeProjecten Unigarant

Unigarant

Hoogeveen

Hoe prachtig een gebouw er ook uitziet, een verblijf wordt pas aangenaam door de (meestal) onzichtbare delen. Daarnaast moet het niet alleen nu, maar ook over een aantal decennia nog duurzaam zijn. Comfort en toekomstbestendigheid spelen de hoofdrol bij Unigarant Verzekeringen.

Het hoofdkantoor van de verzekeraar in Hoogeveen kon niet alle medewerkers huisvesten. Bovendien waren de installaties verouderd. Tijd dus voor een aanpassing
naar meer ruimte, meer comfort en meer duurzaamheid. In het bestaande deel is meer openheid gecreëerd en er is een nieuw deel aangebouwd. ‘Naast meer ruimte was meer comfort een belangrijke eis voor Unigarant’, vertelt projectleider Arend Riemersma. ‘Er zit een groot callcenter in het gebouw en het klimaat is van belang voor de productiviteit van de medewerkers.’ HOMIJ maakte het detailontwerp op basis van een richtlijnenbestek en deed de volledige uitwerking. Vijf jaar onderhoud maakt deel uit van het contract.

Hybride oplossing

Er is gekozen voor een hybride oplossing van twee lucht-waterwarmtepompen met drie HR cv-ketels. De warmte wordt opgewekt met de warmtepompen en via een laagtemperatuurnet verspreid door stralingspanelen aan de gevels. Tot een buitentemperatuur van 5°C zijn de warmtepompen voldoende; beneden die waarde schakelen de ketels bij om het comfort in stand te houden. In de zomer geven de warmtepompen verkoeling via de fancoilunits aan de binnengevels. Riemersma: ‘De temperatuur wordt centraal beheerd en kan in zones worden ingesteld. Elke groep stralingspanelen behorende bij de zone kan bediend worden vanuit het self-supporting GBS. Wij beheren de installaties op afstand en Unigarant heeft een facilitair medewerker in dienst voor het lokale beheer.’

Energielabel van D naar A

De verlichting in het gebouw is volledig in led uitgevoerd en wordt per zone geregeld via aanwezigheidssensoren. ‘De bestaande zonwering is overgezet naar een nieuw door ons gemaakt KNX-systeem dat gekoppeld is aan het GBS’, vertelt Riemersma. De elektra vindt zijn weg door tien nieuwe onderverdelers die optimaal zijn gepositioneerd. ‘Voor een duurzaam gebouw heb je meer nodig dan alleen de juiste installaties. Een goede inregeling is net zo belangrijk.’ De technische maatregelen hebben gezorgd voor een grote stap in energielabel: van D naar A.

MER-ruimte intact houden

Tijdens de renovatie en aanbouw werkten de medewerkers vanuit een ander pand. Het hart van de ICT van Unigarant zit echter in het verbouwde gebied. Deze MER-ruimte met de eigen servers waarmee de medewerkers verbonden zijn moest volledig in bedrijf blijven. ‘Wij hebben gezorgd dat de medewerkers te allen tijde konden blijven verbinden met de servers om hun werk uit te voeren’, besluit Riemersma.

Feiten & cijfers

+