Zoeken

Bouw Zorgacademie Parkstad gaat van start

Met de onthulling van het bouwbord is woensdag 6 juli jl. het officiële startschot gegeven worden voor de bouw van de Zorgacademie Parkstad. Daarin worden de zorgopleidingen van het Arcus College gevestigd, maar ook de Hogeschool Zuyd, het Atrium MC en Mondriaan zullen vaste bewoners worden en gebruik maken van de moderne opleidingsmogelijkheden.

zorgacademie-bouwbord.jpg
zorgacademie-bouwbord.jpg

Contractvorm DBFMO

De bouw moet over ruim een jaar gereed zijn. Het gebouw zal gerealiseerd worden door De Huismeesters, een gelegenheidscombinatie van Bouwbedrijven Jongen, HOMIJ Technische Installaties en VolkerWessels Integraal (allen VolkerWessels bedrijven) en Vebego.

 

De zorgsector heeft al in de nabije toekomst behoefte aan veel personeel. Dat komt enerzijds door de uitstroom van oudere medewerkers uit de zorg, anderzijds doordat in Parkstad meer mensen op zorghulp zijn aangewezen. In discussies over de vraag hoe je in die personeelsbehoefte het beste kunt voorzien, is het plan ontstaan om opleidingen en zorginstellingen beter met elkaar te laten samenwerken. Daarnaast wil men ook onderzoekers en ontwikkelaars van nieuwe zorgconcepten bij elkaar brengen. In de ontwikkeling van dat concept is uiteindelijk de Zorgacademie ontstaan, waarbij voor vier partijen (Arcus, Hogeschool Zuyd, Mondriaan en Atrium MC) een gebouw nodig is. Bij de ontwikkeling van het concept zijn ook Sevagram en de Open Universiteit betrokken.

 

De bouw van de Zorgacademie, op de hoek van de H. Dunantstraat en de Tichelbeekstraat in Heerlen, vindt plaats in het kader van het tussen de Zorgacademie en De Huismeesters gesloten DBFMO (Design, Build, Finance, Maintenance en Operate) contract. Deze contractvorm is uniek in Limburg en is in heel Nederland slechts enkele malen toegepast. Het voordeel voor de opdrachtgevers is dat het geheel in de zin van ontwerp, bouw, financiën, onderhoud en beheer door het consortium De Huismeesters wordt uitgevoerd. De partners van de Zorgacademie kunnen zo hun energie volledig richten op hun kerntaken. Immers, het innovatieve concept van de Zorgacademie is vooral gebaseerd op samenwerking tussen partners in de zorgketen. Er wordt niet alleen nieuw zorgpersoneel opgeleid, ook de huidige zorgmedewerkers kunnen gebruik maken van de faciliteiten om bij te blijven in het vak. Daarnaast zullen er in samenwerking met bedrijven en onderzoeksinstellingen nieuwe innovatieve zorgconcepten ontwikkeld kunnen worden. En dat allemaal in een hightech-omgeving, passend bij de ontwikkelingen in de zorgsector van vandaag en morgen.

zorgacademie-visual.jpg

Enkele belangrijke feiten op een rij

  • De Zorgacademie wordt gebouwd in de Zorgvallei, naast het Atrium Medisch Centrum en omringd door Mondriaan en Sevagram.
  • Het gebouw heeft een oppervlakte van zo'n 5.200 m2 en is voorzien van de modernste onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten.
  • Onderwijs- en zorginnovatie komen samen in het 'skillslab', een praktijkgerichte leer- en trainingsplek. Hier oefenen deelnemers in nagebootste situaties, zonder risico voor patiënten.
  • Het skillslab is er voor dokters-, apothekers- en tandartsassistenten, maar ook voor verplegenden en verzorgenden.
  • Naast de Zorgacademie wordt ook een Zorginnovatiecentrum gerealiseerd voor de ontwikkeling van toepassingen in robotica en domotica.