Zoeken

Chatten met Dennis de Wit over zijn stage en traineeship

In september 2021 startte Dennis de Wit bij Homij als stagiair op de afdeling Commerciële Zaken. Ondertussen is Dennis al een aantal maanden aan de slag met een traineeship bij VolkerWessels Vastgoedbeheer. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen bij Homij als stagiair én als medewerker.

DSC_0306.jpg
DSC_0306.jpg

Hoe ben je terecht gekomen bij Homij?

Ik zat in het laatste jaar van mijn opleiding technische bedrijfskunde en was op zoek naar een afstudeerstage. Ik ben rond gaan vragen 

bij vrienden en zo kwam ik via via met Homij in contact. Al snel volgde een gesprek en toen was het eigenlijk vrijwel gelijk duidelijk dat dit het ging worden. De opdracht van de stage sprak me aan en het sloot mooi aan bij waar Homij naar op zoek was. In september ben ik toen met mijn afstudeeropdracht begonnen.

Waar ben je tijdens je stage mee aan de slag gegaan?

Tijdens mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar onderhoudsrapportages binnen Homij. Deze kostten vaak nog veel tijd en energie en  hier lag een kans voor verbetering. Ik ben gaan onderzoeken hoe dit geautomatiseerd kon worden om tijd en energie te besparen. Om te beginnen ben ik gaan praten met klanten van Homij om een duidelijk beeld te krijgen van hun wensen bij een onderhoudsrapportage. Vervolgens ben ik met collega’s binnen Homij gaan praten om te onderzoeken waar de grootste verbetermogelijkheden lagen, zodat het zo goed mogelijk aan kon sluiten bij de wens van de klant.

En hoe gaat dat nu dan verder?

Momenteel ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn scriptie en gaan we met het plan van de onderhoudsrapportages richting de  implementatie toe. Het plan heb ik al gepresenteerd aan de directie en de werkgroep beheer en onderhoud, zij reageerden erg positief. Het is leuk om te zien dat het bedrijf echt iets heeft aan de oplossing die ik bedacht heb en er echt mee aan de slag gaat.

Heb je hier veel van kunnen leren?

Jazeker, absoluut. Natuurlijk was het lastig om in een groot bedrijf een verandering teweeg te brengen in iets waar veel verschillende  mensen iets mee te maken hebben, iedereen heeft een eigen mening. Tegelijkertijd was iedereen juist heel behulpzaam en stonden ze ook open voor deze verandering. Ik heb op deze manier veel kunnen meekrijgen van het bedrijfsleven en veel geleerd over hoe je zoiets aanpakt in een groot bedrijf.

Na je stage ben jij bij VolkerWessels Vastgoedbeheer aan de slag gegaan met een traineeship, hoe is dat ontstaan?

Tijdens mijn stage speelde dit al wel een beetje op de achtergrond. VolkerWessels Vastgoedbeheer was op zoek naar nieuwe collega’s. Zij  zijn deze bewust gaan zoeken binnen de eigen organisatie bij stagiaires. Na contact tussen hen en mijn stagebegeleider kwam er al snel een gesprek. Het klonk toen voor mij gelijk erg goed en als een baan die goed bij mij past. Toen is het snel gegaan.

Hoe gaat die traineeship in zijn werk en wat maakt dat het zo goed bij je past?

Ik was eigenlijk nog heel erg zoekende naar wat ik nou echt leuk vind. Bij het traineeship krijg ik de kans om diverse werkzaamheden te  leren kennen. Ik zit eigenlijk niet vast op een plek maar krijg van alles mee van de organisatie. Ik krijg ook echt ruimte om zelf mijn werk in te delen en mijn interesses te verkennen. Zo ben ik laatst op eigen initiatief een week mee gaan werken bij een traject bij NS. Verder heb ik bijvoorbeeld al meegewerkt aan calculaties en ben ik betrokken geweest bij een tenderproces. Ik krijg echt de kans om te ontdekken wat ik leuk vind en waar ik straks in door wil. Daarnaast mag ik vanaf september aan de slag met cursussen om mijn technische kennis verder te ontwikkelen, dat vind ik ook erg belangrijk. Aan het eind van mijn traineeship heb ik nog veel meer onderwerpen verkend en kan ik in een vaste functie verder bij Homij. Wat dat gaat worden is nog afhankelijk van wat uiteindelijk het beste bij mij past.

Hoe heb je de overgang van stage naar werk ervaren?

Eigenlijk vrij soepel. Ik krijg veel vrijheid om het werk te leren. Toch weet ik dat als ik iets nodig heb ik altijd bij iemand terecht kan. Het  maakt daarbij ook echt niet uit wie het is, iedereen bij Homij is open en toegankelijk, van stagiair tot directeur. De sfeer op de afdeling is dan ook erg goed. Natuurlijk is het belangrijk dat je uiteindelijk iets doet waar het bedrijf iets aan heeft, maar je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid en er is ook zeker ruimte voor lol met elkaar. De collega’s zijn dan ook niet alleen maar betrokken als het om werk gaat, maar ook in zijn algemeenheid bij jou als persoon. Ik ga echt met plezier naar mijn werk dus dan is het goed!