Zoeken

Chatten met Seth Lijbers over integraal gebouwbeheer en datapilots

VolkerWessels Vastgoedbeheer (een handelsnaam van HOMIJ) staat voor gezonde, comfortabele en toekomstbestendige gebouwen. Dit brengen we in praktijk bij het integraal beheer van de Hoftoren in Den Haag. Daar zetten we met een bijzondere pilot in op de transitie van een verouderd gebouw naar een ‘slim’ en duurzaam gebouw. Ik wilde hier meer over weten, dus nam ik contact op met Seth Lijbers, Projectmanager bij VolkerWessels Vastgoedbeheer. 

20181121chattenmetsethlijbers.JPG
wanderrademaker585x70.1.jpg
Wander Rademaker > Marketing & Communicatie HOMIJ
Seth-Lijbers585x70.jpg
Seth Lijbers > Projectmanager bij VolkerWessels Vastgoedbeheer
71-hoftoren.jpg

 Ha Seth, ik begrijp dat jullie het integraal beheer uitvoeren bij de Hoftoren in Den Haag. Wat houdt dat in?

 

Klopt, we zijn verantwoordelijk voor het bouwkundig,                  elektrotechnisch en werktuigbouwkundig onderhoud. Rijksvastgoedbedrijf is onze opdrachtgever. Het contract loopt van 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2024.

 

 Bijna 10 jaar is een lange tijd!

 

Zeker, het Rijksvastgoedbedrijf is vanaf 2014 een aantal langlopende integrale beheercontracten aangegaan om de kennis en kunde van de markt beter te benutten. Er wordt minder voorgeschreven vanuit het Rijksvastgoedbedrijf. Hierdoor sturen we zelf meer op de gecontracteerde functionele prestaties. We zijn zelf verantwoordelijk voor de operationele aansturing en de onderhoudsstrategie.

 

 Hoe geven jullie daar invulling aan?

 

Een belangrijk onderdeel van zo’n samenwerking is een proactieve houding. Ik zal een voorbeeld geven: Om een beter beeld te krijgen    van de energiebehoefte, besloten we zelf een pilot op te zetten. We kwamen er namelijk achter dat we niet goed konden bepalen hoe de energie zich in het pand verspreidt en hoeveel energie er op bepaalde plekken nodig is. Er zijn maar drie energiemeters in het pand (totale oppervlakte van 68.000 m2 en 31 verdiepingen!), maar we hadden veel meer informatie nodig.

 

 Wat deden jullie in deze pilot?

 

De aanwezigen in het gebouw hebben vrijwel allemaal een device dat aangesloten is op het WIFI-netwerk. Met deze informatie kregen     we door middel van een vuistregel (1 persoon heeft gemiddeld 2,7 devices) beter inzicht in het aantal aanwezigen in bepaalde gebouwdelen. Daardoor zijn we in staat om slimmer met de energie om te gaan, zonder extra sensoren te plaatsen. De energie hoeft immers niet verbruikt te worden op plekken waar niemand aanwezig is.

 

 Klinkt als een simpele en doeltreffende oplossing.

71-samenwerkingRVB.jpg

 

Inderdaad, we waren ook niet de enige partij die dat vond.         Het bleek dat de aanwezige partijen voor ICT en facilitaire zaken ook al op zoek waren naar slimmigheden om beter op energie te sturen en uiteindelijk energie te besparen. Daarom is er met het Rijksvastgoedbedrijf besloten om een gezamenlijke pilot op te zetten. Het doel: slimmer met aanwezige data omgaan om energie te besparen.

 Kan je kort iets vertellen over deze gezamenlijke pilot?

 

De pilot loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 maart 2020. We werken gezamenlijk volgens de Scrum & Agile filosofie, waarin we met      korte sprints constant met elkaar in gesprek blijven over de mogelijkheden met aanwezige data. Hier zetten wij speciaal een data-analist voor in. Een grote uitdaging is om zeer nauwkeurig om te gaan met de nieuwe Privacywet (AVG). Doordat we onder andere met WIFI-connecties bezig zijn, is het erg belangrijk dat we rekening houden met geanonimiseerde dataverzameling en -analyse. Dit betekent dat we ook veel aandacht besteden aan het vastleggen van procedures. 

 

 En bevalt het?

71-RVB.jpg

 

Jazeker! De intensieve samenwerking geeft veel energie en we  merken na drie maanden echt dat we gezamenlijk veel meer bereiken dan alleen. Het mooie is ook dat elke partij tijd, mensen en kennis investeert om er van te leren en beter te worden. We streven een gezamenlijk doel na, waarmee we aantonen dat er met beschikbare gebouwdata veel mogelijk is. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!