Zoeken

Circulaire huisvesting Alliander genomineerd voor Gulden Feniks

De Gulden Feniks is een prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. In de categorie “Renovatie” ontving NRP Gulden Feniks dit jaar 42 inzendingen. Hieruit heeft de jury onder andere de circulaire huisvesting van Alliander genomineerd. Het jurycommentaar daarbij luidt: “De transformatie van een oud bedrijventerrein tot de Circulaire huisvesting Alliander is spectaculair. Een showcase voor duurzaam transformeren.”

Liander-Duiven.JPG

Duurzame oplossingen

Door uitbreiding en overkapping (met klimaatkas) van 5 bestaande gebouwen is een nieuw gebouwencomplex ontstaan. Dit complex voorziet in eigen energiebehoefte en levert bovendien energie aan de omgeving. Bij de bouw van het complex zijn grondstoffen en materialen hergebruikt. Duurzame oplossingen: pv-panelen, wko, Baopt-systeem, hemelwaterafvoer (tevens parkeerdek) gebruikt voor irrigatie beplanting en toiletspoeling, 500 laadpalen, windmolens.

Onderdeel van de verduurzaming is het plaatsen van pv-panelen. Onder meer op de carport-constructie. In totaal zijn 6.134 pv-panelen geplaatst met een totaal vermogen van 1,5 MW.

Consortium

Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten waarbij HOMIJ Technische Installaties het ontwerp en realisatie van de installatietechniek heeft verzorgd. HOMIJ blijft verbonden aan het gebouw voor het verrichten van meerjarig onderhoud.