Zoeken

Da Vinci College is “stad in het klein”

Een boulevard, pleinen, terrassen, wintertuin, atrium met glazen dak, straten met praktijkruimten en clubhuizen. Het nieuwe Da Vinci College in Roosendaal lijkt wel een stad in het klein. Het wordt een prachtige school, maar ook een grote uitdaging voor HOMIJ Eindhoven. Er is letterlijk weinig ‘room for error’.

20160127 da vinci.jpg
20160127 da vinci.jpg

Het Da Vinci College was in 2008 een van de eerste vakcolleges in ons land. Op een vakcollege krijgen vmbo’ers al vanaf het eerste jaar praktijklessen. Het concept is een groot succes. Maar om deze praktijkgerichte vorm van onderwijs te kunnen geven heeft Da Vinci wel een nieuw schoolgebouw nodig. De nieuwe locatie ligt aan de Bovendonk in Roosendaal. Daar wordt een voormalig schoolgebouw tot het skelet toe gestript, verbouwd en van een extra verdieping voorzien. Aan de bestaande bouw komt een nieuw gebouw, waarmee een complex ontstaat van 13.500 m2 voor circa duizend leerlingen. De aannemer is de Roosendaalse BVR Groep. HOMIJ Eindhoven verzorgt alle installaties voor klimaatbeheersing, voeding, verlichting, data, beveiliging en toegangscontrole. Alles geschakeld met een intelligent, duurzaam gebouwbeheerssysteem.

Uitdokteren

De installaties in de bestaande bouw zijn min of meer een regulier project. Omdat de vloeren blijven bestaan worden alle E en W installaties in de verlaagde plafonds verwerkt, inclusief koel-/verwarmingspanelen. De grootste uitdaging zit echter in de nieuwbouw. ‘Daar willen we alles juist in de vloer verwerken, zegt projectleider Ton van de Riet van HOMIJ Eindhoven. ‘Je moet het hele project van tevoren dus heel goed uitdokteren. Je wilt immers geen vloer openbreken als je iets vergeten bent of alsnog met opbouw-elementen werken. Daarom hebben we met de aannemer en leveranciers alle specificaties doorgenomen, zodat we geen detail over het hoofd zien.’

Vertrouwen

Schooldirecteur Joseph Dekkers is erg blij met de inbreng van HOMIJ. Tijdens een evenement voor leerlingen en docenten spreekt hij zijn waardering uit: ‘We snappen van elkaar heel goed wat voor bijzonders hier gebeurt. Het feit dat HOMIJ hier vandaag is en dat ze actief meedenken, is geweldig en geeft mij heel veel vertrouwen voor de toekomst.’ Het nieuwe Da Vinci wordt in de zomer 2016 opgeleverd.