Zoeken

DBFMO-contract Zorgacademie ondertekend

Op 21 juli 2010 ondertekenden Arcus College, Hogeschool Zuyd, Atrium MC en Mondriaan, het contract met De Huismeesters; een consortium van VolkerWessels-bedrijven en Vebego.

Zorgacademie Parkstad van boven, tussen de bomen
zorgacademie_1.jpg

Samenwerking

In de Zorgacademie werken de onderwijsinstellingen Arcus College, Hogeschool Zuyd en Open Universiteit, en de zorginstellingen Atrium MC, Mondriaan en Sevagram samen op het gebied van zorginnovatie, onderwijsinnovatie en strategisch personeelsbeleid. Zij bundelen hun krachten, om in te spelen op de verwachte personeelstekorten in de zorg. Met dit unieke samenwerkingsverband is Zorgacademie Parkstad Limburg koploper in Nederland.

Volgende mijlpaal

De start van de bouw betekent een volgende stap in de realisatie van de Zorgacademie. Dit project is in 2009 van start gegaan. Met het concept en de realisatie van de Zorgacademie loopt Limburg voorop in Nederland, als het gaat om de voorbereiding op de bevolkingskrimp en de vergrijzing en het daarmee verband houdende personeelstekort in de zorg. Het ultramoderne praktijk-schoolgebouw wordt in het schooljaar 2011-2012 in gebruik genomen.

Skillslab

Vier van de partijen van het samenwerkingsverband Zorgacademie gaan het nieuwe gebouw betrekken. Onderwijs- en zorginnovatie komen samen in het ‘skillslab', waar scholing en training van leerlingen en bestaand personeel naast elkaar plaatsvinden. Door intensief samen te werken, maken zij optimaal gebruik van dezelfde infrastructuur en kennis. In het skillslab, een praktijkgerichte leer- en trainingsplek, oefent men in nagebootste situaties vaardigheden, zonder risico voor patiënten. De samenwerking met het bedrijfsleven zorgt ervoor dat innovaties sneller inzetbaar zijn in de praktijk.

Innovatieve bouwmethode (DBFMO)

Bij de bouw van de Zorgacademie volgt De Huismeesters, de zogenaamde DBFMO (Design, Build, Finance, Maintenance en Operate) methode. Deze manier van bouwen is uniek in Limburg en wordt nu pas de derde keer in heel Nederland toegepast. Het voordeel voor de opdrachtgevers is dat het geheel van ontwerp, bouw, financiën, onderhoud en beheer door het consortium wordt uitgevoerd. De partners kunnen zo hun energie volledig richten op de samenhang van onderwijsinnovatie en zorginnovatie.

Namens VolkerWessels zijn de ondernemingen Bouwbedrijven Jongen en HOMIJ Technische Installaties en VolkerWessels Integraal betrokken bij de realisatie van de Zorgacademie.