Chatten met Bernadette Jetten over duurzame energieconcepten in de woningbouw - Homij icon-arrow-right
HomeNieuws Chatten met Bernadette Jetten over duurzame energieconcepten in de woningbouw

Chatten met Bernadette Jetten over duurzame energieconcepten in de woningbouw

Chatten met …

HOMIJ zet zich in voor gezonde, comfortabele en toekomstbestendige woningen. We ontwikkelen duurzame energieconcepten voor de woningbouw, deze vertalen we naar concrete technische oplossingen die nodig zijn voor duurzame woningen van de toekomst. Ik wilde hier meer over weten, dus nam ik contact op met Bernadette Jetten, Engineer bij HOMIJ.

 

Persoon 1 Ha Bernadette, waar houd jij je mee bezig?

 

Ik ben als Engineer constant bezig met verbetering van technische installaties in de woningbouw. Dat betekent onder andere dat ik veel   berekeningen maak om energie- en warmtebehoeftes in kaart te brengen en concrete oplossingen uit te werken. Hierin zijn comfort en duurzaamheid altijd leidend.

 

Persoon 1 Om wat voor woningen gaat het?

74-MorgenWonen

Mijn collega’s en ik ontwikkelen installatieconcepten voor      gestapelde woningbouw en reguliere gezinswoningen. HOMIJ is als vaste installatiepartner betrokken bij twee woningbouwconcepten van VolkerWessels; MorgenWonen en PlusWonen.

 

Persoon 1 Wat houden deze woningbouwconcepten in?

 

Beide concepten spelen in op de veranderende behoeftes in de woningbouw. Enerzijds moet er snel worden gebouwd om het                 woningtekort op te vullen, anderzijds is maatwerk belangrijk om levenskwaliteit in de gebouwde omgeving te waarborgen.

 

Persoon 1 Wat is het verschil tussen MorgenWonen en PlusWonen?

 

Een MorgenWonen woning wordt in één dag in elkaar gezet. In oktober 2020 is alweer de 2000ste MorgenWonen woning gerealiseerd!  Dat kan doordat er gebruik wordt gemaakt van plug&play elementen, die in een fabriek worden geprefabriceerd. Het PlusWonen concept is meer gericht op flexibiliteit, waarbij opdrachtgevers en kopers keuzevrijheid hebben. Een groot deel wordt geprefabriceerd, maar op de bouwplaats is nog ruimte voor maatwerk.  

 

Persoon 1 Ik neem aan dat het gevolgen heeft voor de installaties.

74-Installatiekast

Klopt. Veel van deze woningen zijn zogenaamde Nul-Op-de-    Meter woningen. Een gemiddeld gezin met een normaal energieverbruik heeft dus geen energielasten in zo’n woning. De installaties spelen daarin een essentiële rol. Bij een MorgenWonen woning wordt de installatiekast op zolder als complete unit geprefabriceerd en geplaatst. Alle installatietechnische onderdelen zijn hierin samengebracht: de luchtwaterwarmtepomp met 200 liter boilervat, de omvormer voor de PV-panelen, de CO2 gestuurde warmte terugwin-installatie (WTW), het drukvat en de verdeler voor de vloerverwarming. De elektrotechnische infrastructuur en werktuigbouwkundige installaties zijn al verwerkt in de plug&play bouwelementen.


Persoon 1 Hoe zit dat bij PlusWonen?

 

Bij deze woningen is het installatiewerk minder gestandaardiseerd. Wel passen we altijd duurzame installaties toe, zoals een                    luchtwaterwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Meestal kiest de klant voor een gebalanceerd ventilatiesysteem met een warmte-terugwin unit, dat raden wij ook altijd aan. Dit is namelijk significant energiezuiniger dan traditionele mechanische ventilatie, omdat er minder vermogen nodig is om de woning op temperatuur te krijgen en te houden. We prefabriceren bij deze woningen zoveel als mogelijk, bijvoorbeeld het kanaalwerk.  

 

Persoon 1 Zit daar nog ontwikkeling in?

 

74-Prefabwerkplaats

Zeker. We ontwikkelen geprefabriceerde frames voor de             belangrijkste installatie-elementen bij het PlusWonen concept. Op dit moment werken we zelfs aan een frame waarin de installatieschacht is verwerkt. Zo kunnen we alles in één keer in de werkplaats afwerken. In de toekomst willen we dit frame kant en klaar bij de woning afleveren om eenvoudig te monteren. Daarin blijft het belangrijk dat er genoeg ruimte is voor maatwerk.

Persoon 1 Waar zit voor jou de uitdaging in je werk?

 

De mooiste uitdaging is om een optimale verhouding te vinden tussen duurzaamheid en comfort, met standaardisering en prefabricatie als uitgangspunten. Dit verkleint foutmarges en versnelt het bouwproces. We houden ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten, zo zijn we constant in gesprek met leveranciers over de nieuwste duurzame oplossingen. Samen met deze leveranciers en bouwpartners zetten we ons maar al te graag in voor energiezuinige en comfortabele woningen van de toekomst. 

+