Zoeken

Dubotechniek onderdeel Homij Technische Installaties

Per 1 januari 2021 is Dubo­techniek onderdeel van Homij Technische Installaties. Dubo­techniek was reeds – evenals Homij – een werkmaatschappij van VolkerWessels. Dubotechniek ontwikkelt, realiseert en exploi­teert innovatieve en duurzame energiesystemen zowel voor de woningbouw als utiliteitsbouw. Vanwege een toenemende overlap in activiteiten en steeds verder­gaande samenwerking tussen Homij en Dubotechniek is beslo­ten laatstgenoemde onderdeel te laten worden van Homij Techni­sche Installaties.

20200812 index mededeling HOMIJ Dubotechniek.jpg

Binnen Homij wordt de kennis van Dubotechniek gebundeld met die van Homij DEC. Hoe deze bundeling leidt tot synergie leest u in onderstaand interview met Hennie Roks en Ronald Hennekeij.

20200812 Hennie Roks - Ronald Hennekeij - Dubotechniek - DEC.jpg

Samenvoeging leidt tot synergie

Ze kwamen elkaar al regelmatig tegen op verschillende projecten: de bedrijven Dubotechniek en Homij Duurzame Energie Concepten (DEC). Beide bezig met de realisatie van duurzame installaties en energiesystemen. Per 1 januari 2021 bundelen zij hun kennis en expertise als één bedrijf.

 

De nieuwe organisatie blijft werken vanuit de bestaande locaties in Nederweert en Zaltbommel. De belangrijkste overeenkomst is de realisatie van energiesystemen. DEC is hoofdzakelijk actief in de woningbouw, met als specialiteit concepten die gebruik maken van PV en lucht-waterwarmtepompen. Dubotechniek biedt oplossingen met wko-systemen en is daarmee ook actief in de utiliteits- en appartementenbouw. Maar het zijn niet de con­cepten of zelfs de realisatie ervan die de installatiebedrijven hun onderscheidend vermogen geeft. ‘Wij geven praktijkgaranties en bieden inzicht in de energiestromen’, vertellen Hennie Roks (Dubotechniek) en Ronald Hennekeij (Homij DEC).

Concepten

Dubotechniek staat bekend om de ONE: modulair op te bouwen skids met daarin warmtepompen, schakelvaten en regeltechniek. De ONE levert verwarming, koeling en warm tapwater en wordt meestal op een wko aangesloten. Bekende concepten van DEC zijn MorgenWonen en PlusWonen. Hennekeij: ‘MorgenWonen betreft gestandaardiseerde plattegronden met een vrijwel volledige prefab opbouw die in één dag gemonteerd kunnen worden op het woonkavel. PlusWonen gaat ook uit van gestandaardiseerde plattegronden, maar dan met de meer traditionele uitvoering op het kavel zelf.’ Uiteraard zitten ook nul-op-de-meter en all-electric concepten in de portefeuille van het nieuwe bedrijf.

 

Kennis bundelen

De samenvoeging van de bedrijven draait om het bundelen van kennis, concepten en menskracht, zodat er meer en complexere projecten kunnen worden uitgevoerd. Dat geldt voor zowel woningbouw als utiliteit. Roks: ‘Veel concepten uit de woningbouw zijn ook makkelijk toe te passen in bepaalde vormen van utiliteit en/of appartementencomplexen. Hier is nog steeds toenemende vraag naar. We bewegen ons daarnaast in de energierenovatie van oudere woningen.’ Door de samenvoeging zal meer efficiëntie ontstaan in ontwerp en realisatie, maar bijvoorbeeld ook in partnerships met klanten en leveranciers.

 

Eén aanspreekpunt

In het verleden was alleen al de term duurzaamheid onderscheidend, maar in de huidige markt is er behoefte aan informatie en controle. ‘Men wil ontzorgd worden’, stelt Roks, ‘een betrouwbare installatie tegen een goede prijs – niet per se de laagste aanschafprijs, merkt Hennekeij op – met vooral zekerheid in de jaren na plaatsing. Wij bieden niet alleen prestatiegaranties, maar indien gewenst ook financiering en exploitatie. Het hele traject van opwekking tot afgifte, plus exploitatie. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze zusterbedrijven binnen VolkerWessels is er door de samenvoeging één aanspreekpunt voor alles wat met energiestromen in de gebouwde omgeving te maken heeft.’