Zoeken

Film WILDLANDS: Overdekte jungletocht in Emmen

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is een uniek project. Een project waar een beleving is gecreëerd. Creatieve toepassing van installatietechniek ondersteunt die beleving. Voor branchevereniging Uneto-Vni voldoende aanleiding een film te maken, waarin Bas Vonk (projectleider HOMIJ) vertelt over de werkzaamheden van ontwerp tot en met realisatie.

20170314-wildlands-film-uneto-vni.jpg

Maquette 1:87

VolkerWessels kreeg de opdracht voor de realisatie van WILDLANDS en zo kwam ook HOMIJ in Emmen terecht. Op het hele park van 22 hectare werden alle installaties aangelegd, inclusief data-installaties. De opdrachtgever had een maquette van 1:87 en een programma van eisen met bijvoorbeeld aantallen dieren en bezoekersfaciliteiten. “Verder moesten we zelf met ideeën komen voor de installaties”, vertelt Bas Vonk van HOMIJ. “Het proces van bedenken, samen met opdrachtgever, adviseur en ontwerpers, nam twee jaar in beslag. Alles is van tevoren tot in de puntjes uitgedacht.”

240.000 m3 lucht per uur

De grootste uitdaging was de grote kas. Een tropisch gebied waarin de bezoekers op jungletocht gaan, onder meer met een speciale boat ride. Olifanten, maki’s, slingerapen, gibbons en lori’s vinden een thuis in de kas vol tropische planten en bomen, met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Een terrein van drie voetbalvelden, met daarin maar liefst twee watervallen: één als olifantendouche en de ander als onderdeel van de boottocht. Voor het handhaven van het tropisch klimaat installeerde HOMIJ vier luchtbehandelingskasten met een vermogen van 240.000 m3 lucht per uur en een beregenings- en benevelingsinstallatie. Een tropisch klimaat vraagt natuurlijk veel energie op Emmense noorderbreedte. Een van de duurzame maatregelen is de aansluiting op een WKK en biogasinstallatie van de Drentse waterleidingmaatschappij WMD. Mede door deze maatregel is de grootste tropische kas van Europa CO2-neutraal.