Zoeken

Haga eerste ziekenhuis met Breeam-NL certificaat

Het nieuwe HagaZiekenhuis in Den Haag heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een Breeam-NL Excellent oplevercertificaat behaald. In het 37.500 m2 grote gebouw hebben het Juliana Kinderziekenhuis, het geboortehotel, het Ronald McDonald Huis en een aantal operatiekamers en poliklinieken hun nieuwe thuis gevonden. De nieuwbouw is gerealiseerd door VolkerWesselsHaga met HOMIJ als combinant voor de realisatie en het onderhoud van de installatietechniek. 

20150304 Haga Hybride OK 01.jpg

Planetree zorgconcept

De opgeleverde nieuwbouw is beter voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In samenspraak met de gebruikers kwam een multifunctioneel ziekenhuis tot stand dat gemakkelijk ‘herinrichtbaar’ is, afhankelijk van de zorgvraag en het bestemmingsplan. Het idee voor de “vernieuwbouw” van het HagaZiekenhuis was een ontwerp met zachte, ronde lijnen, transparantie en veel daglichtinval. In het zorgconcept Planetree staat mensgerichte zorg centraal. Een “helende omgeving” vormt een belangrijke pijler. De nieuwbouw is ontworpen door MVSA.

Duurzaamheid

Door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en LED-verlichting is een gezond, comfortabel en energiezuinig gebouw ontstaan. De constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat toekomstige wijzigingen in het gebouw relatief eenvoudig mogelijk zijn. Daarmee is het ziekenhuis voorbereid op de toekomst. Tevens is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de beplanting van de tuin die is aangelegd met veel aandacht flora en fauna. Al deze maatregelen hebben geleid tot een BREEAM-NL score van 70,63% (Excellent).