Zoeken

Innovatieve warmte- en koudevoorziening opgestart

21 april 2016 - Wethouder Ruud Guyt van gemeente Sittard-Geleen en directeur Charles Gebben van HOMIJ Technische Installaties hebben vandaag de warmte- en koudevoorziening voor het project Ligne opgestart. De gebouwen in het gebied worden vanaf nu op duurzame wijze voorzien van warmte en koude vanuit het net van de Gemeente. In opdracht van gemeente Sittard-Geleen heeft HOMIJ de benodigde installatietechniek gerealiseerd in samenwerking met Arcadis als adviseur.

IMG_5114.jpg

Duurzaamheid is voor gemeente Sittard-Geleen een belangrijk aspect. Om de energievraag naar koude zo duurzaam mogelijk in te vullen, is hier gekozen voor een innovatieve oplossing. Hierbij wordt absorptiekoeling toegepast, zonder inzet van gebruikelijke koeltorens. In plaats daarvan is gekozen voor vloeistofkoelers. Dit lijkt een duurdere oplossing, maar er is geen waterbehandeling nodig, geen legionellarisico en ook geen rookpluim in de winter. Hierdoor wordt opstelling van de installatie binnen en op het gebouw mogelijk, waardoor deze oplossing als geheel weer goedkoper is.

 

Absorptiekoeling is met name rendabel indien er grote hoeveelheden restwarmte beschikbaar zijn. Naar verwachting zal absorptiekoeling in de nabije toekomst vaker worden in gezet als techniek voor duurzame koeling.

Beeldmateriaal: gezamenlijke opstart (foto 1) en hijswerkzaamheden en plaatsen vloeistofkoelers (januari 2016) 

Ligne Sittard

Het project Ligne betreft een multifunctionele gebiedsontwikkeling. Het gebied beschikt over diverse functies. In onder meer de bibliotheek, appartementen, zorgwoningen en parkeergarage heeft HOMIJ ook de reguliere gebouwgebonden installaties gerealiseerd. Betrokken partijen bij de uitvoering zijn verder onder meer Bouwontwikkeling Jongen en Aannemersbedrijf Jongen.