Zoeken

Nieuw hoofdkantoor VolkerWessels

In Amersfoort wordt het nieuwe hoofdkantoor van VolkerWessels gebouwd. Dit nieuwe, centraal gelegen, duurzame kantoor wordt gerealiseerd door diverse VolkerWessels werkmaatschappijen op locatie Podium in Amersfoort. Naast de Raad van Bestuur en medewerkers van het huidige hoofdkantoor zal ook werkmaatschappij VolkerWessels Vastgoed zich in dit nieuwe kantoor huisvesten.

hoofdkantoor_volkerwessels.jpg
hoofdkantoor_volkerwessels.jpg

Het ontwerp

De Zwarte Hond is de architect van het hoofdkantoor. Omdat het gebouw fungeert als ontmoetingsplek voor alle bedrijven is het archetype huis als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. Het gebouw bestaat uit zes kantoorlagen met een karakteristieke dakvorm en een markante glazen boardroom aan de gevel. Bij binnenkomst toont zich de grote vide die doorloopt op de bovenste etage. Een doorgaande massief houten trap slingert zich door de vide omhoog waardoor er ruimte voor ontmoeting ontstaat en de verschillende kantoorverdiepingen met elkaar verbonden worden. Aan de gevel worden de verticale baksteenstroken in gemêleerde okerkleur afgewisseld met verticale glazen stroken die het hele gebouw licht en lucht geven. Onder het terrein komt een tweelaagse parkeergarage voor 195 parkeerplaatsen, waarboven groenvoorzieningen, zodat de auto's aan het zicht worden onttrokken. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van ruim 4800m2.

 

De bouw van het nieuwe kantoor is gestart met Loostad Vastgoedontwikkeling en Bouwbedrijf Wessels Rijssen als hoofdaannemer. Andere betrokken concernpartijen zijn, Aveco de Bondt, HOMIJ, KWS Infra, Westo Prefab Betonsystemen, De Groot Vroomshoop, De Mors Timmerfabriek en DEC.

Bereikbaarheid

Het nieuwe hoofdkantoor wordt gebouwd aan de A28, bij het knooppunt met de A1, in het kantoorpark Podium tegenover NS-station Amersfoort Vathorst. De toegankelijkheid van het gebouw is zeer goed, hetgeen blijkt uit een GPR score van 9,0 op gebruikskwaliteit.

Duurzaamheid

Naast energiebesparing en bereikbaarheid stelt VolkerWessels hoge eisen op het gebied van duurzaamheid zoals transport, toegankelijkheid en materialen. Het nieuwe hoofdkantoor is aangesloten op het collectieve warmtepompsysteem met passieve koeling vanuit een WKO.


Het gebouw wordt vrijwel geheel opgebouwd uit geprefabriceerde delen zodat weinig afval op de bouwplaats ontstaat. Daarnaast is het platte dak geschikt gemaakt voor het plaatsen van zonnecellen en is het pand uitgerust met zonwerende beglazing, klimaatplafonds en zal er uitsluitend hout met het FSC-keurmerk gebruikt worden. Een goede isolatie van het gebouw, zeer energiezuinige verlichting (8 W/m2), gebalanceerde ventilatie gecombineerd met CO2-vraagsturing in vertrekken met een grote variatie aan bezettingsgraad leveren uiteindelijk een EPC-waarde van 15% onder de wettelijke eis.

Bij de installaties wordt het DLS®-concept toegepast van HOMIJ met prefabricage van installatiecomponenten op de bouwlocatie en een snellere installatiebouwtijd. Dit concept leidt tevens tot een kwaliteitsverbetering ten opzichte van traditionele installatiewijzen.

Betrokken partijen

Vastgoedontwikkelaar: Loostad bv - http://www.loostad.nl/
Aannemer: Bouwbedrijf Wessels Rijssen bv - http://www.wesselsrijssen.nl/
Architect: De Zwarte Hond - http://www.dezwartehond.nl/
Constructeur: Aveco de Bondt - http://www.avecodebondt.nl/
Installateur: HOMIJ Technische Installaties - http://www.homij.nl/
Prefab beton: Westo Prefab Betonsystemen - http://www.westo.nl/
Grondwerk: KWS Infra - http://www.kws.nl/
Massief houten trap: De Mors Timmerfabriek - http://www.demors.nl/
De Groot Vroomshoop - http://www.degrootvroomshoop.nl/
Advies duurzame energieconcepten: DEC - www.decenergy.nl/
DLS®-concept: http://www.homij.nl/dls