Zoeken

Nieuwe kantoor Goede Doelen Loterijen opgeleverd

Maandag 8 oktober leverden wij het nieuwe kantoor op voor de ruim 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij). Binnen dit project is een langdurig leegstaand pand in Amsterdam getransformeerd tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. Het kantoor, naar een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, heeft een groot aantal duurzame bouwkundige innovaties om het gebouw energie- en waterneutraal te maken.

20181009 goede doelen loterijen.jpeg
20181009 goede doelen loterijen.jpeg

Het pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam heeft het hoogst haalbare duurzaamheidslabel gekregen: BREEAM Outstanding. Om te voldoen aan dit duurzaamheidscertificaat, moest niet alleen worden gekeken naar de duurzaamheidsaspecten in het ontwerp, maar ook naar zaken als de toepassing van gerecyclede materialen en duurzame keuzes in het bouwproces. Zo is tijdens het gehele proces de CO2-uitstoot gemeten van alle onderdelen, inclusief de logistieke keten. Ook was er veel aandacht voor het voorkomen van overlast voor de buurt. Daarnaast is ook de BREEAM Excellent certificering voor het eerder ingezette sloop-traject behaald. Een uniek kenmerk van dit project, want duurzaam slopen wordt (nog) bijna niet toegepast.

Duurzaam en innovatief

Om te voldoen aan het BREEAM Outstanding certificaat, zijn er allerlei duurzame innovaties toegepast op en onder het dak. Het nieuwe kantoor kent een glasgevel en een bijzonder bladerdak. Dit dak verzamelt niet alleen het regenwater voor gebruik in het pand, maar bevat ook hoog rendement zonnepanelen. Daarnaast heeft het gebouw de energieopwekkende ramen PowerWindows van start-up PHYSEE en bestaat een deel van het isolatiemateriaal uit schimmels, naar een uitvinding van Eben Bayer. Zowel PHYSEE als Bayer zijn winnaars van de Postcode Lottery Green Challenge.

 

Binnenkort betrekken de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen hun nieuwe werkplek.