Zoeken

NS Poort contracteert HOMIJ en Croon voor realisatie Stadskantoor Utrecht

Een vervolgstap is gezet in de Europese aanbesteding van het Stadskantoor Utrecht. Ontwikkelaar NS Poort tekende gistermiddag (1 maart 2011) de contracten met aannemers HOMIJ Technische Installaties, onderneming van VolkerWessels, en Croon Elektrotechniek. HOMIJ Technische Installaties neemt het werktuigbouwkundige gedeelte van de nieuwbouw van het Stadskantoor voor haar rekening en Croon Elektrotechniek het elektrotechnische gedeelte. Boele & van Eesteren en G&S Bouw, ook ondernemingen van VolkerWessels, zetten in januari reeds hun handtekening onder de aannemingsovereenkomst.

Stadskantoor-Utrecht.jpg
Stadskantoor-Utrecht.jpg

Oplevering in 2014

Stadskantoor Utrecht omvat 66.000 m2 en is een van de grootste gebouwen die de komende drie jaar wordt gebouwd in Nederland. De gemeente Utrecht gaat het Stadskantoor langdurig in gebruik nemen. De realisatie van de nieuwbouw van het Stadskantoor Utrecht is een complex en ambitieus project en bevindt zich direct naast Utrecht Centraal, één van de drukste openbaar vervoersknooppunten van Nederland. Het bouwproject is onderdeel van een complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkeling waarin onder andere een nieuwe OV-terminal door ProRail wordt gebouwd. Een belangrijk aandachtspunt bij de werkzaamheden is dan ook het logistieke proces waarmee alle bouwpartijen uitgebreide ervaring hebben. De bouw start het 2e de kwartaal van 2011. De oplevering staat gepland in 2014.

Duurzame toepassingen

Croon verzorgt in opdracht van NS Poort de elektrotechnische installaties. Vanaf de midden-spanning en no-break installaties tot noodstroomaggregaat. De gemeente Utrecht, NS Poort en Croon hebben duurzaamheid hoog inhun vaandel staan. Zo wordt er overal duurzame LED verlichting aangebracht wat, gekoppeld met aan- en afwezigheiddetectie, energiebesparing oplevert. Door het openbare karakter van het Stadskantoor Utrecht wordt het pand beveiligd met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, ‘gesproken woord' toegangscontrole, personen zoekinstallatie en een C2000 communicatiesysteem.

Gezonde en comfortabele werkomgeving

De werkzaamheden van HOMIJ bestaan uit het realiseren van alle werktuigbouwkundige installaties. Belangrijkste speerpunt daarbij is het realiseren van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Zo wordt er gebruikgemaakt van laagtemperatuur-verwarming in combinatie met hoogtemperatuur-koelingen en is het klimaat per werkruimte regelbaar. Uiteraard speelt duurzaamheid ook een rol. De klimaatinstallatie wordt bijvoorbeeld gevoed vanuit een warmte-koudeopslag en de warmwatervoorziening wordt deels verzorgd door zonnecollectoren. De kennis en ervaring van HOMIJ met het aanbrengen van technische installaties in hoge gebouwen zijn voor NS Poort mede reden geweest om de opdracht aan HOMIJ te gunnen.

Meer informatie

Meer informatie over de verbouwing van het Stadskantoor en stationsgebied Utrecht is te vinden op de website www.cu2030.nl.