Zoeken

Officiële opening cultuurcentrum Zinder Tiel

Het cultuurcentrum Zinder in Tiel is officieel geopend. Gebouwd door VolkerWessels is het centrum voor plek voor muziek, dans, theater, beeldende kunst, literatuur en informatie. Zinder is een ontmoetings- en inspiratieplek voor inwoners, bezoekers en toeristen. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix verricht de openingshandeling.

westluidense-poort-tiel-0003_37193237622_o.jpg
westluidense-poort-tiel-0003_37193237622_o.jpg

Westluidense Poort

Cultuurcentrum Zinder huisvest de bibliotheek, het centrum voor de kunsten, een kunstuitleen en -expositie, het poppodium en het toeristisch informatiepunt.

 

Onder de projectnaam Westluidense Poort zijn, direct grenzend aan de Tielse binnenstad, het cultuurcentrum, een cultuurplein en een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. De Westluidense Poort is een uitwerking van het Masterplan Waalfront dat tot doel heeft de ligging van Tiel aan de rivier de Waal beter te benutten. Met de komst van Zinder vormt dit kwartier samen met schouwburg en filmtheater Agnietenhof het culturele hart van Tiel en de regio. Een plek waar jong en oud terecht kan om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en te werken.

Ontwerp en bouw

Het cultuurgebouw is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond en is in twee delen opgedeeld: een rustiger ingetogen natuurstenen deel en een expressief goudkleurig deel. Bouwconcern Koninklijke VolkerWessels (w.o. HOMIJ Technische Installaties) heeft de parkeergarage en het cultuurgebouw gebouwd en het plein aangelegd. De bouw is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland in het kader van het programma Stad en Regio.