Zoeken

Peel en Maas meest energie opwekkende stadskantoor

Op maandag 27 juni is het Huis van de Gemeente in Peel en Maas gekozen tot meest energie opwekkende stadskantoor van Nederland. Het Huis heeft de meeste stemmen gekregen en kwam als winnaar uit de bus. 

0306.jpg

Volgens de organisator, de Nieuwe Draai, worden in het Huis vijf elementen van een energieopwekkend gebouw uitstekend toegepast: gezond, sociaal, duurzaam, circulair en slim. “Het Huis is een gebouw waarin de laatste technieken op het gebied van duurzaamheid zijn toegepast, waaronder een ijskelder. Daarnaast is het bestaande gebouw hergebruikt en zijn vele materialen geupcycled. Tevens is aangetoond dat het gebouw relatief makkelijk aan te passen is voor andere functies bijvoorbeeld als zorginstelling. Zo scoort het hoog op toekomstbestendigheid en aanpassingsvermogen.” 

 

De jury roemt het Huis omdat het energie geeft in plaats van slurpt, zoals veel andere gebouwen. De ruimte wordt efficiënt gebruikt, het klimaat is goed en interactie staat centraal. Bovendien is de inbreng van lokale ondernemers en inwoners bijzonder. Ook volgens de gebruikers is het goed toeven in het Huis. Doordat ontmoeting en samenwerking centraal staan is het een inspirerende omgeving die energie geeft. Het open karakter, de ruimte en het licht bieden een fijne (werk)plek. 

 

De realisatie lag in handen van Aannemersbedrijf Jongen Venlo en HOMIJ Technische Installaties.