Zoeken

Rijk neemt vierde datacenter in gebruik

De Rijksoverheid heeft op 23 maart 2015 het vierde nieuwe overheidsdatacenter in gebruik genomen. Het Rijk brengt het aantal datacenters terug van 64 oude naar vier nieuwe en voegt daarmee de ict-infrastructuur van meerdere ministeries samen.

odc-rijswijk-hkm2.jpg
rijksdatacenter-rijswijk304.jpg

Het nieuwste datacentrum in Rijswijk heet ‘De Haagse Vierkante Kilometer’ en is door minister Blok (rijksdienst) geopend. De andere datacentra staan in Groningen, Amsterdam en Apeldoorn.

 

De vier uiterst geavanceerde datacentra samen vormen op termijn het hart van de ict-infrastructuur van de Rijksoverheid. Daarmee wordt de basis gelegd voor een Rijkscloud. Vanuit de cloud worden ict-diensten aan ministeries en andere rijksdiensten op een efficiënte manier geleverd. Ook helpt een cloud bij het verder ontwikkelen van de digitale dienstverlening aan het publiek en het bedrijfsleven. De capaciteit van de nieuwe datacentra is ook toegespitst op toekomstige behoeften.

Door nog maar met vier datacentra te werken is er minder bureaucratie en een efficiëntere bedrijfsvoering. Bij de verbouwing van het pand in Rijswijk is gelet op duurzaamheid en een laag energieverbruik.

 

Bron: www.rijksoverheid.nl

HP-HOMIJ

Het datacenter is gerealiseerd door HP-HOMIJ. HP-HOMIJ is een samenwerkingsverband van Hewlett Packard Nederland en HOMIJ Technische Installaties. Hierbij is HP verantwoordelijk voor het ontwerp en HOMIJ voor de realisatie en vijftien jaar onderhoud.