Zoeken

Rijksmuseum op nummer 1

Den Haag - Het nieuwe Rijksmuseum staat op nummer 1 in de top 10 van brandveilige gebouwen. De top 10 is samengesteld door Peter van de Leur van DGMR. Hij deed dit voor Stedebouw en Architectuur.

Rijksmuseum-0387.jpg
specials-rijksmuseum-breed.jpg

Peter van de Leur is senior projectmanager Brandveiligheid bij DGMR. Hij stelde de top 10 samen voor het magazine Stedebouw en Architectuur.

Ontwerp

Het nieuwe rijksmuseum is een ontwerp van Antonio Cruz en Antonio Ortiz uit het Spaanse Sevilla. Ze brachten het hoofdgebouw weer in de originele staat van het ontwerp van architect Cuypers. Het gaat om een transparant gebouw met grote, hoge zalen rondom twee centrale binnenhoven.Ook de installaties dragen bij aan de brandveiligheid van het gebouw.

E-installaties

Homij was verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties. De monteurs legden kilometers kabels. Het bedrijf voorzag de vloer van een buisleidingsysteem voor elektriciteits- en databekabeling. Vanuit vloerpotten worden ook de plafonds van de onderliggende verdieping van elektra en data voorzien. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte zijn de vloerpotten speciaal ontwikkeld.

W-installaties

Kuijpers Installaties realiseerde de w-techniek. Geavanceerde meet- en regeltechniek zorgt voor een optimaal binnenklimaat.  De lucht wordt verwarmd, gekoeld, bevochtigd, ontvochtigd en geventileerd via een ‘all-air' systeem.

 

Cobouw, 26 september 2011