Zoeken

St. Ignatiusgymnasium met 3 A-labels scoort nominatie Gulden Feniks

Vandaag zijn de genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2012 bekend gemaakt. De Gulden Feniks richt zich exclusief op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) looft deze prestigieuze prijs ieder jaar uit.

St. Ignatiusgymnasium.png
R27_StIgnatiusgymnasium.jpg

Flexibiliteit

Zo'n 80 inzendingen hebben geleid tot 12 nominaties. In de categorie 'Renovatie' is het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam genomineerd. Het St. Ignatiusgymnasium aan de Jan van Eijckstraat is gerenoveerd, uitgebreid en herboren als duurzame, toekomstbestendige school. Opvallend in het ontwerp is de bijzondere indeling van de lesverdiepingen. Met grote glazen schuifdeuren kunnen de lokalen hier groter of kleiner worden gemaakt voor vakoverschrijdende colleges of kleinere werkgroepen. Dat maakt dit gebouw in staat mee te bewegen met de onderwijswensen van deze tijd.

Duurzaamheid ten top

De geavanceerde installaties, die allemaal onder het dak en in de kelder zijn weggewerkt, leveren een extra duurzame bijdrage. Zo wordt bijvoorbeeld energie opgewekt en bespaard met warmtekoude-opslag die wordt ingezet voor de vloerverwarming en -koeling. De installaties zorgen voor een dermate goed binnenklimaat dat het St. Ignatius het label ‘Frisse School' klasse A heeft gekregen. Naast een ‘Frisse School' klasse A label voor het binnenklimaat krijgen nieuw- en oudbouw het energielabel A. Een triple A-rating dus.

Samenwerking

Dat samenwerking in de bouw een grote invloed heeft op het resultaat is bekend. Zeker bij een complex project als het St. Ignatiusgymnasium. Die complexiteit werd vergroot omdat diverse partijen zich terugtrokken. Maar ook de combinatie van nieuwbouw en renovatie van een pand dat is gesitueerd op twee fundaties vraagt speciale aandacht.

Architect LEVS beschrijft de succesfactor als volgt: "De samenwerking tussen de E- en W-installateurs (HOMIJ), aannemer en architect hebben we als heel prettig ervaren. Dat had ook heel anders kunnen zijn. Maar er is geen onvertogen woord gevallen; alle energie was gericht op het project. Samenwerking was de sleutel tot succes."