Zoeken

Start nieuwbouw Maggie’s Center Groningen

Met het vallen van het doek werd op 8 februari 2023 het bouwbord onthuld van Maggie’s Center Groningen. Op het terrein naast de Protonenbunker bij het UMCG wordt de komende tijd gebouwd aan een bijzonder gebouw. Vanaf volgend voorjaar biedt het een plek aan iedereen die te maken krijgt met kanker.

Maggies Center Groningen artist impression.jpg

Eerste in Nederland

In Groningen wordt het eerste Maggie’s Center in Nederland gebouwd. Maggie’s Center is een plek waar (ex)kankerpatiënten en hun naasten terecht kunnen voor praktische, emotionele en sociale steun. Het concept van Maggie’s Center is afkomstig uit Groot Brittannië, waar sinds 1996 verschillende van zulke centra onder architectuur zijn gebouwd. Het doel van Maggie’s Groningen is om een omgeving te creëren, waarbij architectuur een belangrijke rol speelt bij het genezingsproces. En dat is wat nu ook in Groningen wordt verwezenlijkt.

Maggies Center Groningen artist impression.jpg
Start bouw Maggies Center.jpeg

Healing Environment

De essentie van Healing Environment berust op de gedachte dat de omgeving waarin mensen 
verblijven van invloed is op hun gezondheid. Dat een goed ontworpen gebouw bijdraagt aan de genezing van de patiënt. Dat is ook zichtbaar in het ontwerp voor Maggie’s Groningen van architect Marlies Rohmer. Het Maggie’s Center is gesitueerd in een park bij het UMCG in Groningen. Landschapsarchitect Piet Oudolf zal het omliggende landschap ontwerpen.

Lokale support

De financiering van Maggie’s Center Groningen is volledig vanuit sponsoring en donaties tot stand gekomen. Nagenoeg alle betrokken bouwpartijen werken hier belangeloos of tegen kostprijs aan mee. Voor de nieuwbouw hebben Groningse bouwbedrijven de handen ineengeslagen. Zo vormen BAM Bouw en Techniek, Trebbe, Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf, Van Wijnen en Homij één team dat de nieuwbouw realiseert. 
Volgens planning opent Maggie’s Center Groningen in het voorjaar van 2024 haar deuren.

Voor meer informatie: https://www.maggiescenters.nl. Foto's: Ronnie Zeemering.