Zoeken

UMCG behandelt eerste patiënten met protonentherapie

Na jaren van voorbereiding is het eindelijk zo ver: gisteren 22 januari 2018 is de behandeling van de eerste patiënten met protonentherapie gestart in het UMCG. De nieuwe bestralingsbehandelingen voor patiënten met kanker zijn uitstekend verlopen.

20180123 Eerste patient PTCG.jpg

Drie jaar gebouwd

Het UMCG protonentherapiecentrum is het eerste centrum dat deze therapie in Nederland aanbiedt. Dat betekent dat patiënten niet meer naar het buitenland hoeven om – wekenlang ver van huis en hun naasten – met protonen bestraald te worden, maar nu dichtbij huis de behandeling kunnen ondergaan.

 

Op het UMCG-terrein is in de afgelopen drie jaar gebouwd aan een indrukwekkend centrum met metersdikke betonnen wanden, vloeren en dak, een deeltjesversneller van 220 ton en de modernste bestralingsapparatuur. Inmiddels zijn er tientallen laboranten en klinisch fysici aangesteld en opgeleid, landelijke indicatieprotocollen ontwikkeld en is er uitgebreid geoefend in een virtueel protonencentrum om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de zorgvuldige behandeling van patiënten. Bekijk hier de video over de bouw van het protonentherapiecentrum.

 

Bron: https://www.umcgroningenptc.nl/nieuws/umcg-behandelt-eerste-patienten-met-protonentherapie

 

Ontwerp en realisatie

Visser & Smit Bouw heeft een Design & Construct opdracht gekregen voor ontwerp en uitvoering en voerde de werkzaamheden in bouwteam uit. De installaties zijn gerealiseerd door HOMIJ Technische Installaties in samenwerking met Kropman Installatietechniek.