Zoeken
Buitenkant hoofdkantoor Alliander Duiven

Alliander

Van energielabel F naar A

Op 12 november 2015 opende Alliander het volledig gerenoveerde bedrijfsgebouw in Duiven (nabij Arnhem). Vóór de renovatie was dit een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex waar plaats is voor meer dan 1.500 mensen. Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend.  

Energiepositief

Het gebouw is gasloos en energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, twee windmolens op het terrein en een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein.

In totaal dragen meer dan 5.700 m2 pv-panelen er aan bij dat Alliander in Duiven een energiepositief gebouw heeft gekregen. Het totale vermogen is 1,5 MW. Vanuit onze ontwikkeling is bedacht de pv-panelen een dubbele functie te geven; enerzijds energieopwekking, anderzijds als pv-dakconstructie (carport).

Circulariteit

Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie is circulariteit: 80 procent van de aanwezige materialen is hergebruikt. Daar zijn legio voorbeelden van. Zo is het slooppuin verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen.

De grondstoffen zijn geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Dit zorgt ervoor dat materialen van het pand makkelijker hergebruikt kunnen worden wanneer het pand -of delen ervan- in de toekomst overbodig zijn geworden.

Consortium

Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten, waarbij Homij in samenwerking met INNAX als adviseur het ontwerp en realisatie van de installatietechniek heeft verzorgd. Homij blijft verbonden aan het Alliander-gebouw voor het verrichten van meerjarig onderhoud.