Zoeken
6006.jpg

Basisschool de Mijlpaal

Frisse school in 6 dagen

Vrijdagmiddag 12:30. Kinderen rennen uitgelaten het schoolplein op. Hoera, vakantie! Leuke dingen doen, of juist even helemaal niets. Dat geldt niet voor het schoolgebouw dat de kinderen achter zich laten. Want daar wordt de komende zes dagen keihard gewerkt.

In basisschool De Mijlpaal (1992) was beperkte luchtafvoer; voor frisse lucht moet het raam open. Het licht kwam uit TL-buizen. Deze school heeft Homij in zes dagen omgewerkt tot Frisse School klasse B met overal led-verlichting. Zonder enige overlast voor de gebruiker. Dat betekende zes dagen keihard werken, maar vooral ook een gedegen voorbereiding.

Plannen en nog eens plannen

Projectleider Henk Breuker vertelt hoe de voorbereidingsfase eruit ziet. ‘Het begint met een onderzoek naar welke informatie je nodig hebt om de installaties te realiseren, zoals bouwkundige tekeningen en berekeningen. Moeten er sparingen in de bestaande installaties komen? Is het dak sterk genoeg voor de units van de luchtbehandeling? We nemen de plannen door met de adviseur en de architect. Verder leggen we de planningen vast met onze bouwpartners en bestellen we de materialen en de hijskraan. Ook de personeelsplanning is een belangrijk punt. En natuurlijk overleggen we met de opdrachtgever en eindgebruiker (gemeente Amsterdam resp. de Mijlpaal). We nemen door welke werkzaamheden we op welke manier we gaan uitvoeren. Ook spreken we af waar het meubilair staat en waar de leraren bepaalde spullen achterlaten.’

6, 5, 4, 3, 2, 1

Met het draaiboek binnen handbereik worden op dag 1 alle kanalen naar boven gebracht en vindt transport en aanlevering van materialen plaats. Trappen, steigers en hijsmateriaal worden opgesteld. Op dag 2 en 3 is het druk in de klaslokalen met het vervangen van de armaturen en het aanleggen van de kanalen. Op de derde dag starten ook de isolatiewerkzaamheden op het dak. Dag 4 gaat een niveau omhoog; dan gaat het proces naar het dak waar de kanalen worden aangesloten. Ook wordt de elektrische voorziening voor de luchtbehandelingskasten (LBK) gerealiseerd. Op de vijfde dag vindt de inrichting van het gebouwbeheerssysteem plaats zodat de LBK’s op afstand bestuurd kunnen worden. Dag 6 ten slotte staat in het teken van inregelen en opruimen.

Wat een verschil

Een dag later rennen de kinderen hun Frisse School binnen. Wat een verschil, die verlichting! En ook het gebalanceerde systeem met invoer van verse lucht en goede afzuiging is een groot verschil met het vroegere raampje open. ‘Homij is nog aanwezig voor het inregelen en finetunen’, aldus Breuker. ‘Dat moet juist terwijl de school normaal in gebruik is. Samen met onze bouwpartners is een goed resultaat neergezet. Met een gedegen voorbereiding en goede samenwerking, kun je veel werk verzetten in korte tijd.’