Zoeken
0583.jpg

Bluewater

Nieuwbouw kantoorgebouw

Bluewater vestigt zich op Park 20|20. In Hoofddorp verrijst het eerste 'groene bedrijventerrein' van Nederland. Bluewater Energy Services liet er zijn hoofdkantoor bouwen, waarin Homij en Homij Networks alle gebouwgebonden installaties hebben gerealiseerd. Bluewater Energy Services heeft wereldwijd productie- en opslagactiviteiten op zee. Deze worden 24/7 gevolgd en op elk moment moet er communicatie mogelijk zijn. De eisen aan de netwerkomgeving zijn daarom hoog: betrouwbaarheid en continuïteit staan voorop. Homij Networks deed de complete engineering van het netwerk.

Hoogste graad van detaillering

Het hele pand is in Revit 3D uitgewerkt als BIM (Bouw Informatie Model) met de hoogste graad van detaillering: LOD400. Op basis van dit model en enkele aanvullende metingen zijn de gebruikersaansluitingen voorgefabriceerd bij Homij Networks.

'We hebben voor de zekerheid metingen gedaan, omdat het voor ons de eerst keer was dat we zoveel aansluitingen prefab gingen maken in onze werkplaats', vertelt leidinggevend monteur Arnout van Wanrooij. 'Dit was de beste methode om snel en nauwkeuring te werken. Per fase openden we een deel van de vloer, legden de netwerken en aanslutingen in twee tot drie dagen aan en dan kon de vloer weer dicht. Daarmee hebben we tijdwinst behaald en gezorgd dat ook andere partijen hun planning konden volgen.'

Snel schakelen

Een andere bijzonderheid van het project is het geïntegreerde beveiligingssyteem, bedacht en aangelegd door Homij Networks.

Arnout van Wanrooij: 'Het systeem is voorzien van overkoepelende software waarmee vanuit de receptie alle systemen afgelezen kunnen worden. De portier kan bijvoorbeeld snel schakelen tussen de intercom bedienen en camera's bekijken.'

Breeam Excellent park

Park 20|20 is de eerste volledig cradle to cradle werkomgeving in Nederland, gebaseerd op het ontwerp van de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse chemicus Michael Braungart. Het doel is volledige recycling (gesloten circuits) van materialen, energie, afval en water. Een van de eerste bedrijven op dit park is offshorebedrijf Bluewater.

'Alle techniek in hun hoofdkantoor is gerealiseerd door Homij', zegt projectleider Gert van Honk. 'Het idee achter het park is om het in zijn geheel te laten voldoen aan het BREEAM Excellent label. Dit wordt bereikt met duurzame installaties per pand, zoals daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Maar de voornaamste duurzaamheidswinst komt uit de centrale regelingen: één WKO-installatie voor het hele park, en ook de sprinklersystemen zijn centraal geregeld. We zijn al bezig met meer projecten hier.'

Betrokken partijen

Delta Development Group, VolkerWessels, William McDonough + Partners, Bluewater Energy Services B.V., RJVD Vastgoed B.V., Holthuijsen Bouwadviseurs B.V., IBB Kondor.