Zoeken
Systabo-BIC-Eindhoven-referentiefotos-17-9-2019-24.jpg

Brainport Industries Campus (BIC)

Nieuwbouw high tech industrie

Brainport Industries Campus (BIC) is een campusontwikkeling van bijna 200 hectare in Eindhoven Noord West. BIC wordt gerealiseerd aan de A2, dichtbij Eindhoven Airport en het Beatrixkanaal en maakt onderdeel uit van het Brainport Park (Landelijk Strijp). BIC is een internationale campuslocatie bestaande uit ruimtelijke clusters voor hightech bedrijven in de toelever- en maakindustrie, waar de gehele supply chain is vertegenwoordigd en daarnaast een nieuw parkgebied voor de regio Eindhoven.

De eerste fabriek van de toekomst

De eerste 'fabriek van de toekomst' met 100.000m2 BVO langs de A2/N2 bij Eindhoven is al groot, maar de volgende fabriek zal drie keer zo groot zijn. In totaal worden er vijf fabrieken op Brainport Industries Campus gerealiseerd. Een enorm verzamelterrein voor de hightechindustrie waar geen paviljoen hetzelfde is. De fabrieken zijn verzamelgebouwen, waarin innovatieve ontwikkel- en productiebedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector vergaand met elkaar samenwerken. De eerste groen-geel gestreepte ‘doos’ is vanaf de randweg bij Eindhoven Airport niet te missen. 

Modulair

BIC is een initiatief van SDK Vastgoed, een VolkerWessels-onderneming. Het idee werd omarmd door industrie, onderwijs en overheden in de Brainport-regio. Volgens hen wordt BIC hét gezicht van de Nederlandse hightechmaakindustrie. De eerste fabriek is op 3 oktober 2019 geopend door koning Willem-Alexander. Een fabriek bestaat uit units, paviljoens genoemd, van 25 bij 25 meter en 14 meter hoog. Een paviljoen kan uit drie verdiepingen bestaan. Huurders kiezen zelf de ruimten die ze willen huren. Daarin kunnen ze vrijwel alle functies uitvoeren, tot productie met cleanrooms aan toe.

Systabo-BIC-Eindhoven-referentiefotos-17-9-2019-24.jpg
Systabo-BIC-Eindhoven-referentiefotos-17-9-2019-51.jpg

Maatwerk

Voor de installaties op het complex vormt Homij samen met Engie een vof onder de naam BIC Techniek. Engie verzorgt de basisinstallaties: de infrastructuur tot aan de paviljoens. Van daaruit installeert Homij alle voorzieningen voor luchtbehandeling, koeling, verwarming, water en elektra. We passen per paviljoen onder andere inductie-units en een luchtbehandelingskast toe. Elk paviljoen heeft daarnaast een basisindeling met basisvoorzieningen. Binnen BIC Techniek voeren we samen met Engie maatwerk probleemloos uit conform de uiteenlopende wensen van elke huurder.

Open

Uiteindelijk moeten er op BIC dus vijf fabrieken komen die door een atrium met elkaar worden verbonden. Door de uiteenlopende huurderswensen is geen enkel paviljoen hetzelfde. We bouwen installaties voor hightech-productiebedrijven, maar ook voorzieningen voor de freesbanken van het Summa College, het bedrijfsrestaurant, de receptie en het Big Café. Het ziet er futuristisch en heel open uit. Je kijkt zo in de vergaderruimtes, niemand heeft iets te verbergen. Het past perfect bij de open innovatie in de mondiale hightechindustrie. BIC is werkelijk een wereldlocatie.