Zoeken
CentralPark4.jpg

Central Park

Excellent installeren in Utrecht

Duurzaam bouwen in korte tijd op een drukke binnenstedelijke locatie. Hoe krijg je dat voor elkaar? Homij deed het. Door een uitgekiende combinatie van prefab, organisatie en logistiek. Zo werd de nieuwe kantoortoren Central Park in Utrecht met trots gerealiseerd volgens het BREEAM Excellent certificaat.

Na Stadskantoor Utrecht en woontoren De Syp is Central Park de derde hoogbouw in hartje Utrecht waar Homij de technische installaties heeft gerealiseerd. Als in 2023 ook het hotel- en appartementengebouw Galaxy Tower wordt opgeleverd, dan is Homij co-creator van vier van de meest beeldbepalende panden in de skyline van Utrecht. 

Ambities/planvorming

Bij de eerste plannen voor de ontwikkeling van het pand is de ambitie gesteld een duurzaam gebouw te realiseren. Hierbij is ervoor gekozen om de duurzame insteek van het gebouw te toetsen middels de BREEAM-NL methodiek. Het streven hierbij is een Excellent-label. De keuze is hierbij op de BREEAM-NL methodiek gevallen vanwege het integrale karakter. BREEAM stelt niet alleen strenge eisen aan de duurzaamheid en energiezuinigheid van de installatietechnische oplossingen, ook de realisatie ervan moet zo min mogelijk milieu-impact hebben. Maar er wordt ook gekeken naar onder andere de gezondheid van de gebruikers en het bouwproces. Dit inpassen was een hele opgave.

Uitdagingen

De opgave was extra groot omdat de bouwtijd relatief kort was en het gebouw in een druk gebied ligt. Het stadskantoor, centraal station en de grootste fietsenstalling van Europa met 12.500 fietsen liggen pal naast Central Park. Er waren continu verkeersregelaars aanwezig om de aan- en afvoerstromen veilig te laten verlopen. Bovendien was het voor BREEAM noodzakelijk om de transportbewegingen tot het minimum te beperken. En natuurlijk vereist ook het werken op hoogte extra aandacht. 

Oplossingen

De uitdagingen konden worden opgelost door toepassing van het DLS®-systeem, Homij’s installatieconcept voor utiliteitsbouw met veel prefab en plug & play oplossingen. Omdat het een casco gebouw was, kwam dit systeem perfect tot zijn recht. De prefabricage vond in onze werkplaats in Vianen plaats. Just-in-time leverden we de installatiedelen aan op de bouw. Hierdoor bouwden we sneller, hadden we minder last van het weer en werd het transport beperkt. Als team en onderaannemers is er geweldig samengewerkt. 

Alle installaties

Central Park is op 23 augustus 2021 opgeleverd. Vooral ’s avonds valt op dat de toren een heus eigen park heeft in het hart van het gebouw op 45 meter hoogte. Homij heeft in Central Park alle E- en W-installaties gerealiseerd waaronder elektra, verlichting, glasvezel, security, toegangscontrole (camera) beveiliging, gesproken woord-ontruiming, luchtbehandeling, klimaatplafonds, sanitair, sprinkler en regeltechniek met bewegingsmelders. Het gebouw is gasloos, aangesloten op een warmte-koudebron en voorzien van zonnepanelen op het dak.