Zoeken
2276.jpg

Datacenter AMS1 Schiphol-Rijk

Nieuwbouw datacenter

Met trots kijken we naar de oplevering van het datacenter \"AMS1\" die plaatsvond op 20 april 2020. Dit project betreft een enorm datacenter dat in recordtempo is gerealiseerd voor NTT Global Data Centers in Schiphol-Rijk. NTT Global Data Centers is een wereldwijd opererende Japanse ICT provider met een Europees hoofdkantoor in Duitsland. Het nu opgeleverde datacenter is het tweede bouwdeel van het project. In oktober 2019 vond de oplevering van het eerste bouwdeel plaats. 

In vliegende vaart

Net naast de ‘Kaagbaan’ van Schiphol leverde Bouwcombinatie AMS in april 2020 na slechts acht maanden bouw- en testtijd een gigantisch datacenter op met een ontzagwekkende hoeveelheid installaties. Er was geen seconde te verliezen in dit grote project. In de twee datacenters beschikt NTT nu over 16.800 m2 oppervlak waarvan 7.600 m2 datazaal. De overige meters zijn gevuld met ondersteunende techniek en een klein aantal kantoorruimtes. Het totaal geïnstalleerd vermogen bedraagt 32 MW.

Prefab en just-in-time

Het tweede bouwdeel werd gemaakt door nagenoeg dezelfde partijen als het eerste: bouwkundig aannemer Wessels Zeist en een VOF van Homij met Croonwolter&dros voor de installaties. De ervaring met en samenwerking tijdens de bouw van gebouw A heeft ons geholpen in recordtempo dit gebouw te maken. We hebben gewerkt in een BIM-model. De volledige gekoeld-water is prefab gemaakt in de fabriek van Croon Wolter Dros, waar in de bouwperiode 24/7 is gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Op het hoogtepunt van de bouw werkten we met 300 man op locatie, want zaken als montage van kabelgoten en railkokers, kabeltrekken en aansluiten moeten natuurlijk nog wel ter plekke gebeuren. Dit combineerden we met just-in-time logistiek omdat we met veel mensen op een relatief beperkte oppervlakte werkten. De gezamenlijke planning was hierin cruciaal, net als de bereidheid om met elkaar en voor elkaar te werken.

Online oplevering

Van de acht maanden waren twee maanden nodig voor de testen. Testen zijn cruciaal voor datacenters. Er zijn vijf belangrijke testmomenten, waarvan de laatste, de black building test, de belangrijkste is. Letterlijk alles wordt dan getest en de opdrachtgever is daar ook bij betrokken.

De testperiode van februari – april viel samen met de strikte maatregelen tegen COVID-19 en vereiste daarom de nodige creativiteit. We zijn letterlijk met onze laptops en tablets langs de onderdelen gelopen en hebben die getest, terwijl de opdrachtgever via een online vergadertool “meeliep”. De commissioning en oplevering zijn letterlijk online gedaan. Tegelijkertijd moesten wij alles op alles zetten om te werken op voldoende afstand en iedereen op het hart te drukken bij ziekteverschijnselen direct thuis te blijven. Onder deze omstandigheden zijn we er trots op dat wij als bouwcombinatie alle deadlines hebben gehaald en het pand zo snel hebben gerealiseerd.