Achmea Amsterdam - Homij icon-arrow-right
HomeProjecten Achmea Amsterdam: Van kantoor naar clubhuis

Achmea Amsterdam: Van kantoor naar clubhuis

Amsterdam-Duivendrecht

Terwijl de contouren van de pandemie zich steeds duidelijker aftekenden, wisten veel mensen al dat de wereld voorgoed zou veranderen. De impact van Covid-19 is blijvend. Ook in de bouw en installatietechniek. Bij Achmea bevalt het thuiswerken zo goed, dat de kantoorruimte daarop is aangepast.  Het kantoor moest meer gaan lijken op een clubhuis, een ontmoetingsplek waar je naartoe gaat om je collega’s te zien en creatieve ideeën uit te wisselen.

Toekomst van werken

Deze officiële Achmea-locatie heeft een werkplek omgeving gebaseerd op de nieuwe Achmea-visie “Toekomst van werken”, inclusief alle state of the art voorzieningen. Zo biedt de hospitality area een gedeelde receptie, koffiebar, restaurant en café. Voor een lunch, koffie of ontmoetingsplek kun je in een gemoedelijke sfeer in Café de Huiskamer terecht. In het restaurant kun je zowel lunchen als dineren.

 

Hoe snel de wereld kan veranderen in “voor” en “na” werd duidelijk in het bouwproject van verzekeraar Achmea. De oorspronkelijke plannen voor de renovatie van het huurpand in Amsterdam waren gemaakt voordat het virus de kop opstak. De vleugel van zeven verdiepingen zou worden ingericht met 0,67 werkplek per FTE, maar werd uiteindelijk opgeleverd met 0,45 werkplek. De nieuwe inrichting is virus-proof: minder bureaus die verder uit elkaar staan en aanlandtafels van 5x1,5 meter voor acht personen, nieuwe looproutes en hygiënestations zijn onderdeel hiervan.

Alles moest anders

Dat was echter een radicale verandering van het pre-Covid-19 opgestelde plan. Het waren drastische wijzigingen die in een korte tijdsbestek doorgevoerd moesten worden. Het lichtplan, de data-installatie, vloerwandcontactdozen: alles moest anders. Flexibel als we zijn, lag de oplossing in het werken aan de basisinstallatie en de installaties waarop de veranderde plannen geen invloed zouden hebben, zoals de MER-ruimte. Op die manier konden we direct aan de slag met de aanpassingen zodra die beschikbaar waren en hebben we uiteindelijk de afgesproken opleverdatum kunnen halen.

Post-Covid-19 utiliteitsbouw

Installatietechniek kan op diverse manieren bijdragen aan een gezonde, virusvrije werkomgeving. Ventilatie kan worden ingesteld met een hoger volume en minder warmteterugwinning. Sanitair met sensortechniek maakt het gebruik hygiënischer. Sensortechniek is sowieso een goed hulpmiddel. Zo kan worden gemeten of er op bepaalde plekken vaak veel mensen bij elkaar zijn, of worden bijgehouden hoe vaak een toilet is gebruikt in het kader van schoonmaak. Verder kan Homij meedenken over looproutes in nieuwe en bestaande gebouwen en de invulling van een kantoor, dat naar alle waarschijnlijkheid steeds vaker een ontmoetingsplaats zal worden en minder een werkplaats.

Feiten & cijfers

+