icon-arrow-right
HomeProjecten Nieuwbouw BMV Auvermoer

Nieuwbouw BMV Auvermoer

Brede Maatschappelijke Voorziening Auvermoer, voorheen BMV Hoensbroek-Zuid, is een nieuw energieneutraal ontworpen BMV pand en een echte eyecatcher door de ronde vormen, het toegepaste hout en de vele hoge ramen. Door de aansluiting op het energienet van Mijnwater is een prettig binnenklimaat geborgd. 

Multifunctioneel BMV

Het nieuwbouwproject BMV Auvermoer (2.800m2) heeft drie kernelementen:  

  • kind-functies en diensten; 
  • maatschappelijke functies / verenigingen;
  • onderwijs met o.a. instructieruimtes, ontdek- en leerateliers, een keuken en een eigen plek voor elke thuisgroep.

De BMV huisvest meerdere gebruikers: Basisschool Wonderwijs, Peuterspeelzaalwerk Heerlen, Kinderopvang Parkstad, Logopedie praktijk Baerveldt, Maatschappelijk Centrum met o.a. fanfarekorps St. Gabriëls, Stichting buurtbeheer en Katholieke Bond voor Ouderen. 

 

Installaties

De scope van de werkzaamheden betrof alle gebouwgebonden installaties. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door gebruik te maken van de warmte- en koudeopslag in het Mijnwater. In combinatie met PV-panelen op het dak heeft het gebouw geen fossiele brandstoffen nodig voor de energiehuishouding. Dimbare ledverlichting is geschakeld door aan- en afwezigheid en hoog-rendement luchtbehandeling. De BMV biedt volop flexibiliteit in gebruik. De toegepaste materialen zijn herbruikbaar, mede doordat de installaties zijn weggewerkt passend in het concept van circulair bouwen. De installaties zijn opgenomen in het gebouw en zijn toegankelijk via luiken in de koof. Deze staan niet los op het dak. 

Deadline en oplevering

Het is niet voor het eerst dat HOMIJ te maken heeft met aansluiting op het energienetwerk van Mijnwater en de afstemming hierover verliep dan ook naar wens. Door externe omstandigheden was echter flink wat vertraging opgelopen eerder in het bouwtraject, waardoor het halen van de deadline moeilijker was. De school moest in september open zijn. Wie een maand voor de opleverdatum door het gebouw liep, moet hebben gedacht dat het niet haalbaar was. Alles is uit de kast getrokken om de planning toch te halen, wat uiteindelijk ook gelukt is. Tot grote tevredenheid van de opdrachtgever.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en een gezond binnenklimaat hebben centraal gestaan bij het ontwerp. Het betreft een energieneutraal gebouw (aansluiting op mijnwater) met een EPC van -0,036 dat gerealiseerd is conform Frisse Scholen klasse B, waarbij voor energie en klimaat klasse A (< 800 ppm) is gehaald. Het gebouw heeft een zeer hoge gemiddelde GPR-score van 8,88.  

Feiten & cijfers

+