HomeProjecten Gemeentehuis Westland

Gemeentehuis Westland

Naaldwijk

De samenleving verandert en de rol van de gemeente verandert mee. Dat vraagt om passende huisvesting. Die moet eigentijds, comfortabel en transparant zijn. De gemeente is de verbindende schakel in de samenleving en dat voel en zie je in het nieuwe gemeentehuis aan de Verdilaan. Een open, toegankelijk gebouw met ruimte voor burgerzaken, politiek, evenementen en initiatieven uit de samenleving. Een gebouw dat de trots van het Westland weerspiegelt. Op locatie Tiendweg (Laan van de Glazen Stad) wordt de lijn van verbinding en transparantie doorgezet. Hier vormt zich een open, functioneel en comfortabel gebouw. De inrichting stimuleert ontmoeting en samenwerking.

Ontwerp

De glazen gevels in beide gebouwen vormen een transparante schil tussen het buiten- en binnenleven. Met licht, lucht en ruimte als basisbehoeften, leggen we de verbinding met de omgeving van kassen waar het Westland om bekend staat. 

Het gebouw aan de Verdilaan staat letterlijk op de stoep. Het is een gastvrij gebouw dat voor iedereen zeer goed toegankelijk is. De publiekshal nodigt uit om binnen te komen. Bewoners regelen hier hun burgerzaken, zoals het ophalen van een paspoort of rijbewijs. De ruimte heeft een aangename sfeer. Er is gelegenheid om een expositie te bekijken of een goed kopje koffie te drinken met een krant erbij. 

De raadzaal is ruimtelijk en heeft goede zichtlijnen. De sfeer is open en intiem tegelijk. In de multifunctionele ruimten vinden ceremoniële gebeurtenissen plaats, zoals de representatieve ontvangst van een VIP. Door het gebruik van flexibele wanden kan de indeling voor elke gelegenheid eenvoudig aangepast worden.


Comfort

De gebouwen bieden veel comfort. Er is aandacht voor sfeer en goed ingerichte werkplekken. Het atrium vormt een veelzijdige ontmoetingsplek met goede koffie en ruimte voor overleg. Gebruikers ervaren een hoge servicegerichtheid, bijvoorbeeld in het restaurant waar iedereen geniet van een heerlijk aanbod, gebaseerd op streekproducten. 

CO2-neutrale gebouwen

Innovatieve technieken zorgen voor CO2-neutrale gebouwen: de gebouwen zijn gasloos, hebben een klimaatgevel en meer dan 800 zonnepanelen wekken elektriciteit op. Voor de opwekking van warmte en koude worden Phase Change Materials (PCM) gebruikt. Op de werkplekken ervaar je een comfortabel en gezond binnenklimaat door gebruik van klimaatplafonds, de energiezuinige ledverlichting werkt op basis van daglicht en aanwezigheid. Het zijn allemaal technieken die refereren aan de energieproducerende kas in het Westland.

Kortom, een nieuw gemeentehuis dat haar omgeving representeert. Een plek waar alle gebruikers zich thuis voelen en het Westland verbonden wordt.

De Groene Schakel

De bouw en exploitatie van het nieuwe gemeentehuis van Westland is gegund aan De Groene Schakel bv. Consortium De Groene Schakel bestaat uit Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties, PCH Dienstengroep (allen VolkerWessels ondernemingen). Het ontwerp van de gebouwen is gemaakt door architectenbureau Cepezed. Betrokken Westlandse bedrijven bij dit consortium zijn: Priva, Schwagermann en Elektravon. Overige adviseurs van het consortium zijn KondorWessels Projecten, Buro Lubbers, KVMC, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Draaijer+Partners, cepezedinterieur, ArrangeGroup, Vijverborgh, Beeldenfabriek en VolkerWessels Vastgoedbeheer.

 

Bij de aanbesteding zijn ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en dienstverlening (dbfmo) aan De Groene Schakel toegekend. Het contract heeft een duur van 25 jaar.

+