icon-arrow-right
HomeProjecten Goede Doelen Loterijen

Goede Doelen Loterijen

Amsterdam

Goede Doelen Loterijen heeft een nieuw kantoor aan de Zuidas in Amsterdam. Het bestaande pand is compleet gerenoveerd. De ruim 500 werknemers van de drie loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) komen in het vernieuwde pand te werken. Het ontwerp is van architectenbureau Benthem Crouwel, bekend van onder meer Station Rotterdam Centraal en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De bouw lag in handen van J.P. van Eesteren, HOMIJ realiseerde de technische installaties. 

Duurzaamheid

De opdrachtgever heeft de wens om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het hoogst haalbare duurzaamheidslabel BREAAM-outstanding behaald. Dit betekent dat er niet alleen rekening is gehouden met duurzaamheidsaspecten in het ontwerp van het gebouw, zoals CO2-uitstoot, maar ook dat er onder andere rekening is gehouden met gerecyclede materialen in het bouwproces en de logistiek.

 

Het pand kenmerkt zich door een glasgevel en een bijzonder bladerdak dat regenwater verzamelt voor gebruik in het pand, maar ook hoog-rendement zonnepanelen heeft. Mede door deze toepassingen verbruikt het pand ruim 80% minder energie dan een standaard nieuw gebouwd kantoorpand. In het gerenoveerde gasloze pand zitten ook een studio en een auditorium. 

Optimale bekabeling

Naast de data-infrastructuur heeft HOMIJ ook de systemen geïnstalleerd voor toegangscontrole, intercom, cameratoezicht, inbraakbeveiliging en brandmelding en ontruiming. ‘Het is best uniek dat wij de complete oplossing hebben gebouwd’, zegt projectleider Mark Knops van HOMIJ Networks. ‘Maar het is ook niet vreemd. In een traditionele werkwijze met onderaannemers komt het vaak voor dat kabels en voorzieningen net niet goed liggen of dubbel worden geïnstalleerd. Omdat wij álles uitvoeren weten we exact waar elke component komt en wat ervoor nodig is om het te laten communiceren in het netwerk. We konden het hele systeem plus componenten dus vooraf volledig engineeren en tekenen. Hierdoor hebben wij een optimaal bekabelingssysteem voor voeding en data gerealiseerd. Maximale efficiency’, aldus Mark.

Cybersecurity

Als HOMIJ Networks een alles-in-één oplossing aanbiedt moet de klant wel zeker weten dat het systeem volkomen veilig is. Ronald van der Werf was als consultant van HOMIJ Networks medeverantwoordelijk voor het design van het complete netwerk: ‘De netwerken voor gebouwgebonden installaties worden steeds geavanceerder. We moeten die netwerken dan ook volwaardig als ict-netwerk behandelen, inclusief de beveiliging’, aldus Ronald. ‘Uiteraard is het netwerk voorzien van poortbeveiliging, zodat geen vreemde devices op het netwerk kunnen worden aangesloten zonder dat we het merken. Verder heeft elke deelinstallatie, bijvoorbeeld het camerasysteem, zijn eigen VLAN (virtual local area network) dat eveneens beveiligd is. Indringers op een VLAN komen dus nooit verder dan die geïsoleerde omgeving.

 

Uiteraard zijn er nog meer beveiligingen en zijn we als beheerder van het netwerk heel kritisch op partijen die toegang willen krijgen, als dat gebeurt handhaven we te allen tijde het beveiligingsniveau. Daarnaast is het netwerk voorzien van remote access, zodat wij vanuit HOMIJ op afstand aan de installaties kunnen werken. Maar ook remote access moet heel goed worden beveiligd. Samen is dit ‘integraliteit’: het leveren én bewaken van één integrale oplossing.’

Lees hier een artikel over het project Goede Doelen Loterijen op de site van Techniek Nederland.

Feiten & cijfers

+