Zoeken
Waddinxveen - Eosta0197.jpg

Eosta

Nieuwbouw duurzaam distributiecentrum

Ecology meets economy langs de A12 Verse groente en fruit hebben een koele en hygiënische omgeving nodig en vragen dus energie. Is dat een probleem voor een organisatie die haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden? Nee. Het is vooral een kwestie van slim ontwerpen, bouwen en installeren.

Duurzaamheid

Het motto van Eosta is ‘where ecology meets economy’. Het mag dus geen wonder heten dat het 19.500 m2 grote hoofdkantoor (4.500 m2) en distributiecentrum (15.000 m2, dat voldoet aan de HACCP-norm) van Eosta op allerlei manieren duurzaam is en dit ook uitstraalt. Eosta staat internationaal bekend als MVO-koploper en dit is terug te zien in de opzet van het gebouw, dat is ontworpen door architect en voorvechter van circulaire economie Thomas Rau. De loods en het kantoor zijn een afspiegeling van de transparante samenwerkingscultuur van Eosta, met een open opzet. 

Warmtepompen, VAV-systemen, ledverlichting

Homij realiseerde de E- en W-installaties. Koeling en verwarming worden via de vloerinstallaties geleverd en opgewekt door lucht-water warmtepompen. Hoogrenderende warmtewielen in de luchtbehandelingsinstallaties dragen bij aan extra energiebesparing. Er zijn Variable Air Volume (VAV) systemen toegepast om variabel gekoelde lucht toe te voeren, afhankelijk van de ruimtetemperatuur. De complete ledverlichting is geschakeld op aanwezigheids- en bewegingssensoren. Er zijn zonnepanelen over het volledige dakoppervlak geplaatst geënt op een zo laag mogelijk energieverbruik.