Zoeken
0023.jpg

Fitland XL Sittard

Nieuwbouw sportcomplex

Aan de rand van Sittard, middenin de Sportzone Limburg en direct naast het stadion van Fortuna Sittard, is het complex Fitland XL Sittard gerealiseerd. Hier bevinden zich trainings- en wedstrijdaccommodaties naar internationale standaarden, zoals een in het oog springende Topsport handbalhal.

Topsport Academie

Er zijn NOC*NSF gecertificeerde Nationale en Regionale TrainingsCentra gevestigd. Talent wordt op de Topsport Academie begeleid in zijn/haar opleiding tot topsporter en maakt in de Sportplaza gebruik van het omvangrijke netwerk op medische, maatschappelijke en sporttechnisch gebied. Topsport is de kern, maar er is ook ruimte voor breedte- en gehandicaptensport. Talenten en sporters gaan hier studeren vanwege de perfecte match tussen studie en sportverplichtingen. Een breed onderwijsaanbod (VMBO, MBO en verbindingen naar HBO en Universiteit) kan worden gecombineerd met sport.

Multifunctioneel

Leeuwenborgh Opleidingen integreert hierin zijn CIOS en richt de campus met Arcus onderwijs en DaCapo College in als excellent leerbedrijf voor studenten sport, onderwijs, horeca, toerisme, uiterlijke verzorging, orde en veiligheid, management en evenementenorganisatie. Dit unieke multifunctioneel gebouw gericht op sport en recreatie is voorzien van de volgende voorzieningen: - Een Topsporthal voor o.a. handbal met een capaciteit van 2.500 toeschouwers (50x70 meter, 3.500 m2 BVO.) - De hal kan worden opgedeeld in twee reguliere sporthalvelden. - Een Sportzaal conform de eisen van het NOC*NSF - Diverse sport- en dansruimten (groot, klein) - Squashbanen - Fitness en krachtruimte (554 m2 BVO) - Bowlingbaan - Professionele klimhal - Kleedruimten en natte ruimten. In opdracht van Aannemersbedrijf Jongen bv heeft HOMIJ Technische Installaties bv de nieuwbouw van zowel de elektrotechnische alsmede de werktuigbouwkundige installaties gerealiseerd. De totaal bebouwde omgeving is circa 23.160 m2 bvo (exclusief buitenvelden en hotel).

Design to budget

Fitland is in nog geen dertig jaar uitgegroeid van één sportclub tot een landelijk keten van wellness-resorts, hotels, restaurants en sportcentra. Samen met HOMIJ werd naar maatwerkoplossingen gezocht voor Fitland XL in Sittard. De sterkt groei van Fitland is voorgekomen uit het vermogen van het bedrijf om in te spelen op de wensen van hun klanten. Precies hetzelfde verwacht Fitland van zijn leveranciers. 

Na het verstrekken van de opdracht gingen HOMIJ en Fitland om tafel voor de detailengineering van de installaties. Het doel was de wensen van Fitland optimaal te laten terugkomen in de realisatie. Er is gewerkt op basis van design to budget. Dit houdt in dat we bij de detailengineering op basis van het budget hebben gekeken waar we konden besparen, en waar we dienden te investeren.

Samenwerken waar het kan

Al eerder werkte Fitland samen met HOMIJ. Zo werd in 2013 Fitland Level in Leiden opgeleverd, waar naast het sportcentrum ook een wellness-resort en hotel kwamen. 'Fitland XL' heet dit concept, waarin verschillende functies worden gecombineerd. Fitland houdt namelijk van efficiëntie: samenwerking zoeken waar het kan om kosten te besparen waar mogelijk. 'Op de XL locaties bestaat een samenwerking met de aangrenzende ROC's. De leerlingen kunnen gebruik maken van de faciltiteiten in de andere gebouwen. Zo worden de kookfaciliteiten in Sittard gebruikt door de bakkersleerlingen van het ROC. Diezelfde efficiëntie zoekt Fitland in de samenwerking met leveranciers.

Blauwdruk hotels

Fitland biedt naast sportive recreatie, ook ontspanning in hotels. Uit het ontwerp en de realisatie van de Fitland XL locatie 'Level Leiden' door HOMIJ kwam naar voren dat een blauwdruk van E- en W-installaties voor de (toekomstige) Fitland hotels een solide basis zou bieden. Per locatie kan daarna nog deailengineering worden toegepast, waardoor one size fits all uiteindelijk toch maatwerk wordt. Precies wat Fitland wil en wat HOMIJ voor ogen heeft met de huidige én toekomstige samenwerking', besluit Frank Vossen.