Zoeken
Amsterdam - Goede Doelen Loterijen 8009-1.jpg

Goede Doelen Loterijen

Renovatie hoofdkantoor

Goede Doelen Loterijen heeft een nieuw kantoor aan de Zuidas in Amsterdam. Het bestaande pand is compleet gerenoveerd. De ruim 500 werknemers van de drie loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) werken in het vernieuwde pand. Het ontwerp is van architectenbureau Benthem Crouwel, bekend van onder meer Station Rotterdam Centraal en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De bouw lag in handen van J.P. van Eesteren en Homij realiseerde de technische installaties. 

Duurzaamheid

De opdrachtgever had de wens om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het hoogst haalbare duurzaamheidslabel BREAAM-outstanding behaald. Dit betekent dat er niet alleen rekening is gehouden met duurzaamheidsaspecten in het ontwerp van het gebouw, zoals CO2-uitstoot, maar ook dat er onder andere rekening is gehouden met gerecyclede materialen in het bouwproces en de logistiek.

Het pand kenmerkt zich door een glasgevel en een bijzonder bladerdak dat regenwater verzamelt voor gebruik in het pand, maar ook hoog-rendement zonnepanelen heeft. Mede door deze toepassingen verbruikt het pand ruim 80% minder energie dan een standaard nieuw gebouwd kantoorpand. In het gerenoveerde gasloze pand zitten ook een studio en een auditorium. 

De nieuwste zonnepanelen en PowerWindows

De keuze van de zonnepanelen werd zo lang mogelijk uitgesteld om zo de laatste techniek te kunnen toepassen. Zo zijn het panelen geworden met een piekvermogen van maar liefst 327 W. Met 952 stuks kunnen zij het merendeel van de tijd aan de energievraag van het pand voldoen. Daarnaast is er meer dan 100m2 PowerWindows geïnstalleerd. PowerWindows zijn SmartSkin ramen met daarin zonnepaneeltjes van de start-up PHYSEE die de hoofdprijs won in de Postcode Lottery Green Challenge. Deze ramen genereren elektriciteit en bieden voldoende stroom voor de medewerkers om hun telefoons te kunnen opladen. De sensoren in de ramen meten binnen- en buitenlicht, klimaat en luchtkwaliteit. De uitkomst van deze metingen zorgt voor een duurzaam en comfortabel binnenklimaat.

Optimale bekabeling

Naast de data-infrastructuur heeft Homij Networks ook de systemen geïnstalleerd voor toegangscontrole, intercom, cameratoezicht, inbraakbeveiliging en brandmelding en ontruiming. Best uniek dat Homij Networks de complete oplossing hebben gebouwd,  aldus de projectleider. Het is niet vreemd. In een traditionele werkwijze met onderaannemers komt het vaak voor dat kabels en voorzieningen net niet goed liggen of dubbel worden geïnstalleerd. Omdat Homij Networks álles uitvoert weten we exact waar elke component komt en wat ervoor nodig is om het te laten communiceren in het netwerk. We konden het hele systeem plus componenten dus vooraf volledig engineeren en tekenen. Hierdoor hebben wij een optimaal bekabelingssysteem voor voeding en data gerealiseerd. Maximale efficiency’, aldus projectleider.

Networks, Security & Safety

Als Homij Networks een alles-in-één oplossing aanbiedt moet de klant wel zeker weten dat het systeem volkomen veilig is. Homij Networks was medeverantwoordelijk voor het design van het complete netwerk: 'De netwerken voor gebouwgebonden installaties worden steeds geavanceerder. We moeten die netwerken dan ook volwaardig als ICT-netwerk behandelen, inclusief de beveiliging'. Uiteraard is het netwerk voorzien van poortbeveiliging, zodat geen vreemde devices op het netwerk kunnen worden aangesloten zonder dat we het merken. Verder heeft elke deelinstallatie, bijvoorbeeld het camerasysteem, zijn eigen VLAN (virtual local area network) dat eveneens beveiligd is. Indringers op een VLAN komen dus nooit verder dan die geïsoleerde omgeving. Uiteraard zijn er nog meer beveiligingen en zijn we als beheerder van het netwerk heel kritisch op partijen die toegang willen krijgen, als dat gebeurt handhaven we te allen tijde het beveiligingsniveau. Daarnaast is het netwerk voorzien van remote access, zodat wij vanuit Homij op afstand aan de installaties kunnen werken. Maar ook remote access moet heel goed worden beveiligd. Samen is dit ‘integraliteit’: het leveren én bewaken van één integrale oplossing.’