Zoeken
leiden---stadskantoor-level-0002_49638380033_o.jpg

Herinrichting Level Leiden

DLS voor flexibele installaties

In 2013 werd het nieuwe multifunctionele gebouw Level in het centrum van Leiden opgeleverd. Destijds gerealiseerd door Visser & Smit Bouw en Homij. Nu heeft een gebruikerswissel plaatsgevonden. Sinds januari 2020 neemt de gemeente Leiden haar intrek in een groot deel van het gebouw. De herinrichting verliep snel, mede omdat de bestaande installatie met Homij’s DLS-systeem is uitgevoerd. 

Gebouw Level

Level is een beeldbepalend gebouw in het hart van Leiden. Het fraai gelaagde pand van twaalf verdiepingen ligt direct aan Leiden CS en huisvest allerlei gebruikers van hotel en restaurant tot winkels en kantoren. Inmiddels is ook de gemeente Leiden één van de huurders. De gemeente heeft het grootste deel van haar ambtenaren en publieksfuncties naar Level verplaatst. De gemeentelijke ruimten, die eerst door andere huurders waren bezet, liggen op een deel van de begane grond en op de vier etages daarboven. Homij kreeg via het Leidse bouw- en ontwikkelingsbedrijf Du Prie de opdracht om in een half jaar tijd de herinrichting installatietechnisch te volbrengen. 

Flexibiliteit en snelheid

Homij heeft in het gebouw Level de installaties volgens het eigen unieke DLS-concept gerealisseerd. Dit is een modulair opgezet gebouwinstallatiesysteem dat grotendeels prefab wordt uitgevoerd en waarbij de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties zoveel mogelijk in elkaar zijn geïntegreerd. Het DLS-systeem bewees nu ook zijn voordeel bij de herinrichting van de ruimten voor de gemeente Leiden. Door de modulaire opzet van het systeem zitten op een vast stramien goten en aansluitpunten in het plafond. Hier kun je elektra eenvoudig op doorstekkeren. Ook andere aansluitingen kun je makkelijk doortrekken. Een DLS-basisinstallatie biedt je dus enorm veel flexibiliteit en snelheid om onderdelen te verwijderen, veranderen of toe te voegen.

Mede door het makkelijk aanhaken op de bestaande installatie heeft Homij in slechts zes maanden alle inbouwwensen van de gemeente Leiden gerealiseerd. De luchtbehandeling is op de nieuwe indeling aangepast. Ditzelfde geldt voor onder andere elektra, water, riolering en alle basisvoorzieningen voor data- en veiligheidsinstallaties. Er zijn voorzieningen gekomen voor pantries en een grote uitgiftekeuken, en de verlichting werd met led-armaturen vernieuwd. Ook de bestaande regelinstallatie kon eenvoudig op de nieuwe indeling worden aangepast, zodat elke ruimte afzonderlijk regelbaar is.